Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 10:14 |

U Tuzli i jutros prekomjerne vrijednosti štetnih čestica u zraku

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 15. januara (FENA) – U Tuzli će danas u 17 sati biti održani prosvjedi građana zbog enormno visoke zagađenosti zraka, a podaci s mjernih stanica u tom gradu i jutros pokazuju prekomjerne vrijednosti štetnih PM čestica.

Trenutne izmjerene vrijednosti polutanata na mjernim stanicama u Tuzli su u dozvoljenim satnim vrijednostima, dok su štetne čestične materije (PM) tri puta iznad dozvoljene granice. Primjerice, trenutno je kod Robne kuće Tuzlanska izmjereno 200 mikrograma po metru kubnom što je četiri puta iznad dozvoljene granice.

Zbog sve lošijeg stanja u pogledu aerozagađenja, prosvjede u Tuzli će organizirati nekoliko nevladinih organizacija koje smatraju da institucije, posebno gradske vlasti, hitno trebaju početi realizaciju mjera koje su stručnjaci ranije predložili.

Provedba mjera, smatraju ekolozi i stručnjaci okolinske sigurnosti, može već sada početi s obzirom da postoje sredstva koja na godišnjoj razini prelaze pet miliona KM na osnovu odštete od aerozagađenja, a koje Gradu Tuzla daje Elektroprivrede BiH.

Također, i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH uplaćuje oko milion KM na račun Grada Tuzla na osnovu odštete koje za aerozagađenje uplaćuju veliki zagađivači.

Sredstva za mjere povećanja energijske efikasnosti se mogu osigurati iz proračuna Vlade TK, iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH te iz evropskih fondova. Procjene stručnjaka govore da bi se kreditom od 30 miliona KM mogla izvršiti potpuna toplifikacija Tuzle, a što bi dovelo do smanjenja aerozagađenja.

Na posljedice prekomjernog zagađenja zraka na ljudsko zdravlje, upozoreno je jučer na pres-konferencije Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na kojoj je rečeno da je sve veći broj pacijenata s bolestima respiratnog sistema, kao i da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća u TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!