Svijet     | 14.01.2020. 15:56 |

Tri članice EU za veći pritisak na Iran

FENA Internet

BRUXELLES, 14. januara (FENA) - Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule su akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma, otvarajući put za eventualne sankcije u odgovoru na pokušaje Teherana da odustane od nekih aspekata sporazuma, objavio je u utorak šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Tri zemlje, koje su potpisale međunarodni sporazum u 2015.,skupa sa Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom, izvjestile su Borrella, koji nadzire sporazum, da su pokrenule mehnizam „pravnog spora“, jačajući pritisak na Islamsku Republiku.

Čelnici tri zemlje navode u saopćenju da „im nije pružen drugi izbor, uzimajući u obzir iranske akcije,  nego da registruju danas svoju zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze“.

Evropske sile saopćile su da proslijeđuju „ovaj slučaj zajedničkoj komisiji u okviru Mehanizma za sješavanje sporova“ uspostavljenog na osnovu nuklearnog sporazuma.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas navodi u saopćenju da tri evropske zemlje „više ne mogu ostati bez odgovora na rastuća iranska kršenja nuklearnog sporazuma“.

- Naš cilj je jasan: želimo očuvati sporazum i izaći s diplomatskim rješenjem u okviru sporazuma. Bavit ćemo se time zajednički sa svim partnerima u sporazumu. Pozivamo Iran da konstruktivno participira u pregovaračkom procesu koji sada započinje - kazao je on.  

Borrell je insistirao da potez tri sile ne znači da će sankcije automatski biti ponovo uvedene.

Mehanizam omogućavae ministrima vremenski rok od dvije sedmice za rješenje svih problema, iako taj period može da se produži ako se sve strane usaglase. Ukoliko bude potrebe, savjetodavno tijelo će imati 20 dodatnih dana za prilagodbe.

Nuklearni sporazum ima za cilj uvjeriti Iran da prekine razvijati atomsko oružje u zamjenu za ekomomske podsticaje. Sporazum je na izdisaju otkako je predsjednik Donald Trump iz njega jednostrano povukao Sjedinjene Države  u 2018. i ponovo  uveo sankcije koje su naškodile iranskoj krhkoj ekonomiji. Od tada je Teheran postepeno napuštao svoje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom.

Nakon što je njegov vodeći general ubijen u napadu američkog drona u ovom mjesecu, Iran je objavio da više neće poštovati limite za centrifuge koje koristi za obogaćivanje urana. Teheran je saopćio da je njegov novi korak „popravna mjera“ u skladu sa sporazumom i da bi mogao biti poništen, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije