Svijet     | 14.01.2020. 10:11 |

Ruski hakeri imali za metu ukrajinsku firmu u središtu procesa opoziva Trumpa

FENA Internet

WASHINGTON, 14. januara (FENA) - Ruski vojni hakeri pokušali su ukrasti e-mailove od ukrajinske energetske firme gdje je Hunter Biden, sin demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, bio u upravnom odboru, saopćila je američka kompanija za cyber sigurnost.

Energetska kompanija Burisma Holdings d.o.o. je u središtu procesa o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je navodno pokušao da izvrši pritisak na ukrajinske vlasti da istraže Bidene zbog korupcije.

Američka kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, Area 1 Security, otkrila je hakiranje Burisme i povezala je s ruskim Glavnim direktoratom vojne obavještajne službe, odnosno GRU. 

Ista hakerska grupa, poznata kao "Fancy Bear", upala je u Demokratski nacionalni odbor 2016. godine u onome što su američki istražitelji opisali dijelom operacije za narušavanje izbora te godine.

- Možete vidjeti da ovaj napad je zaista sličan onome što smo vidjeli tokom 2016. godine - izjavio je u intervjuu glavni izvršni direktor Area 1 Oren Falkowitz.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Zvaničnici američke Agencije za nacionalnu sigurnost i Odjeljenje za domovinsku sigurnost odbili su dati komentar.

Burisma nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Izvor blizak Burismi rekao je Reutersu da je web stranica bila meta višestrukih pokušaja upada tokom posljednjih šest mjeseci, ali nije naveo dodatne detalje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo