Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 15:09 |

FHMZ jedina relevantna institucija za prezentiranje podataka o kvalitetu zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Federalni hidrometeorološki zavod BiH saopćio je danas da kao ovlaštena institucija za monitoring kvalitete zraka u okviru Federalne mreže stanica, prikuplja, arhivira, obrađuje i prezentira podatke o stanju kvalitete zraka sa svih referentnih mjernih mjesta u Federaciji BiH, kao i da su svi podaci o stanju kvalitete zraka u FBiH javno dostupni i mogu se naći na linkovima WEB stranice tog zavoda.

Također kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, podaci o Indexu kvalitete zraka mogu se naći na android aplikaciji koja se možete instalirati klikom na ikonu „android na WEB stranici Zavoda".

Metodologija izrade Indexa kvalitete zraka urađena je u saradnji sa Austrijskom agencijom za zaštitu okoliša, UNEP-om, Federalnim zavodom za javno zdravstvo i dostupna je na na linku:
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-metodologija.php.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, međutim, upozoravaju kako su u posljednje vrijeme učestale „prezentacije“ podataka izmjerenih sa njihovih stanica i mjernih uređaja koji ne rade sa referentnom metodom (jeftini nereferentni senzori) od nevladinih organizacija i drugih osoba, kao i izračun i prezentacija Indexa kvalitete zraka u skladu sa njima nepoznatim metodologijama.

- S obzirom da je kvaliteta zraka na referentnim mjernim mjestima ozbiljno narušena, pogotovo u zimskom periodu i u periodu temperaturnih inverzija, pravovremna i tačna informacija s predloženim adekvatim mjerama zaštite su od velikog značaja za zdravlje stanovništva.
Ovim putem želimo naglasiti da se ograđujemo od svih prezentacija i interpretacija stanja kvalitete zraka u FBiH čiji izvor nije Federalni hidrometeološki zavod, jer dodatno zbunjuju stanovništvo i unose nemir, navode iz tog zavoda.

Također pozivaju medije i stanovništvo da koriste podatke nadležnih institucija iz oblasti kvalitete zraka kako ne bi došlo do širenja netačnih, neusaglašenih i kontradiktornih informacija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promet karticama u BiH porastao za 14,85 posto

Oko 3,2 milijuna hrvatskih iseljenika i potomaka živi širom svijeta

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo