Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 15:11 |

Ove sedmice završetak formiranja parlamentarnih komisija i delegacija PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Klubovi u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdili su imena delegata koji će predstavljati BiH u međunarodnim institucijama, kao i imena delegata za zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH, potvrđeno je Feni.

Delegati bi na sjednici zakazanoj za srijedu trebali imenovati članove osam bh. delegacija, a između ostalih, bh. predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), gdje BiH već mjesecima nije zastupljena.

BiH je trenutno jedina od 47 država članica Vijeća Evrope koja nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini te organizacije, budući da zbog blokada rada Parlamentarne skupštine BiH nakon općih izbora 2018. godine nisu formirane parlamentarne delegacije. Zbog obaveznog prisustva sjednicama Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, delegacija PSBiH u ovom tijelu sastoji se od članova i zamjenika članova.

Kako doznaje Fena, iz Doma naroda BiH bi u PSVE trebali biti imenovani delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) i delegat Kluba Bošnjaka Amir Fazlić (SDA) dok bi zamjenski član trebala biti delegatkinja Kluba Hrvata Marina Pendeš (HDZ).

Prema Pravilniku PSVE-a, Bosna i Hercegovina treba predati akreditive nove parlamentarne delegacije do sjednice PSVE koja je zakazana za 27. januara.

Osim te  trebali bi biti imenovani i članovi delegacija u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE), Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) te u Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja (PSF).

Imenovanje poslanika iz Predstavničkog doma PSBiH u te delegacije trebalo bi biti završeno dan poslije odnosno u četvrtak, 16. januara, budući da je tako predviđeno predloženim dnevnim redom.

Kako je Feni potvrđeno u Predstavničkom domu, većina poslaničkih klubova također su dostavili prijedloge imena poslanika koji bi iz ovog doma trebali predstavljati BiH u tim tijelima, a konačno usuglašavanje prijedloga očekuje se na zajedničkom kolegiju u srijedu.

Oba doma PSBiH na ovosedmičnim sjednicama razmatrat će imenovanje članova u šest zajedničkih komisija i to zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te za ljudska prava.

Ukoliko delegati i poslanici potvrde ta imenovanja na sjednicama time će biti okončano formiranje parlamentarnih komisija i delegacija nakon izbora održanih u oktobru 2018. godine.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo