Bosna i Hercegovina     | 12.01.2020. 11:00 |

Nove 33 usluge u zdravstvenom sistemu RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.januara (FENA) - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) u ovoj godini počinje da finansira 33 nove usluge koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema i zbog kojih su pacijenti slali na liječenje izvan tog bh.entiteta.

Sada će u zdravstvenom sistemu RS biti dostupna usluga KSAFA aparatom (Kostićev selektivni auditorni filtarski aplikator).

Riječ je  dijagnostici sluha i habilitaciji i rehabilitaciji govora i jezika kod djece sa različitim stepenima razvijenosti sluha, sa patologijom razvoja govorne jezičke komunikacije, te poremećajima ponašanja i učenja s akcentom na period od rođenja do sedme godine, pojašnjavaju iz Fonda.

Ova usluga bit će dostupna u Centru za specijalističke socijalne usluge „Za majku i dijete“ o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok su ranije osiguranici, koji su imali ove zdravstvene probleme, morali da odlaze na liječenje van RS.

Također, ovu uslugu će Fond u potpunosti finansirati, bez ličnog učešća osiguranika, jer su djeca do 15 godina starosti oslobođenja plaćanja participacije.

Osim toga, u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) RS u ovoj godini se uvode nove zdravstvene usluge iz oblasti radiologije, onkologije, intezivne medicine, dermatovenerologije i slično.

Primjera radi, u UKC RS je dostupna nova dijagnostička usluga „Abus“ (Automated breast sound) zahvaljujući kojoj se može otkriti karcinom dojke u početnom fazi, što bi trebalo da omogući i veću uspješnost liječenja od ove bolesti, jer je za potpuno izlječenje jako važno otkrivanje maligne bolesti u ranoj fazi, naglašavaju iz Fonda.

Iz oblasti dermatovenerologije se uvode nove dijagnostičke usluge kojima se na brži način mogu otkriti maligniteti kože, a u intenzivnoj medicini se uvodi nova usluga „tromboelastometrija“ značajna za smanjenje broja komplikacija zbog liječenja derivata krvi.

Kada je pitanju biohemijska laboratorijska dijagnostika, mikrobiologija i patologije uvodi se 27 novih usluga koje bi trebalo da znatno poboljšaju dostupnost zdravstvene zaštite u RS.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!