Svijet     | 11.01.2020. 13:12 |

Sjeverna Koreja: Trumpova rođendanska čestitka nedovoljna za nastavak pregovora

FENA Internet

SEUL, 11. januara (FENA) - Sjevernokorejski zvaničnik izjavio je u subotu da Sjedinjene Države i Južna Koreja "mora da sanjaju" ako misle da će rođendanska čestitika predsjednika Donalda Trumpa njihovom lideru Kim Jong Unu vratiti Sjevernu Koreju za pregovarački stol.

Savjetnik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan izrazio je duboke frustracije njegove zemlje zbog zaustavljenih nuklearnih pregovora s Trumpovom administracijom i naglasio da ta država nikada neće u potpunosti odustati od svojih nuklearnih ambicija uprkos obećanjima SAD-a da će im ukinuti sankcije.

Reagovao je na komentare južnokorejskog direktora za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yonga, koji je nakon povratka iz posjete Sjedinjenim Američkim Državama u petak, rekao da je Seul prenio Trumpovu čestitku za rođendan Kimu.

Chung je rekao novinarima da je Trump tokom njihovog sastanka u Bijeloj kući ove sedmice zatražio od Seula da prenese rođendansku čestitku lideru Sjeverne Koreje, prenio je Associated Press.

Ali Kim Kye Gwan je rekao da je sjever već direktno primio slično pismo od strane Amerikanaca, i ismijavao je Seul rekavši da previše ozbiljno shvata svoju ulogu posrednika između Washingtona i Pyongyanga.

- Oni su očigledno zaboravili da postoje direktni kanali komunikacije između Washingtona i Pyongyanga - kazao je Kim Kye Gwan i dodao da je previše pretenciozno od Južne Koreje da se miješa u odnose između SAD-a i njih.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo