Svijet     | 10.01.2020. 07:56 |

Trump na predizbornom skupu govorio o likvidaciji Soleimanija

FENA Internet

WASHINGTON, 10. januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je  da su SAD ubile iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija jer je htio raznijeti američku ambasadu, te je njegovu likvidaciju pretvorio u dio svoje predizborne kampanje.

 "Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Također je kazao da su SAD izvele smrtonosni napad dronom na Sulejmanija jer je sudjelovao u orkestriranju raketnog napada proiranske milicije na američku vojnu bazu u Iraku u decembru. 

Trump je likvidaciju glavnog iranskog generala uključio i u svoju predizbornu kampanju, izjavivši na skupu u Toledu u saveznoj državi Ohio da je njegova smrt spasila američke živote.

 "Prošle sedmice Sjedinjene Države ponovno su poduzele hrabre i odlučne akcije kako bi spasile američke živote i ostvarile američku pravdu", rekao je hiljadama svojih pristalica.

Trumpovo pojavljivanje  u Toledu bio je njegov prvi predizborni skup za izbornu godinu 2020.,  što je znak   koliko je Ohio kritična država prema njegovom osvajanju drugog četverogodišnjeg mandata sljedeće godine u novembru. Trump je 2016. godine pobijedio u Ohiju za 8 postotnih bodova, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta