Svijet     | 07.01.2020. 12:35 |

Moon: Postoji 'očajnička potreba' za poboljšanjem odnosa sa Sjevernom Korejom

FENA Internet

SEUL, 7. januara (FENA) – Postoji „očajnička potreba“ za praktičnim načinima poboljšanja odnosa sa Sjevernom Korejom, izjavio je u utorak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, dodajući da je spreman da se u više navrata sastane s čelnikom Sjevera Kim Jong Unom ukoliko bude potrebe za tim.

Moon, marginaliziran s vodeće uloge u diplomatskim naporima sa Sjevernom Korejom u 2018. godini, kazao je kako žali zbog prošlogodišnjeg nedovoljnog napretka u pregovorima.

U redovnim novogodišnjem govoru u Seulu, Moon je pozvao na nove razgovore s Kimom i obećao je da će nastaviti s radom na organiziranju komunikacije između SAD-a i Sjevera.

-  U vrijeme blokiranih razgovora SAD-a i Sjeverne Koreje, mi smo čak i zabrinuti što to predstavlja korak nazad u međukorejskim odnosima, i u očajničkoj smo potrebi za praktičnim načinima poboljšanja međukorejske saradnje – kazao je.

Također je saopćio da će nastaviti da insistira na ponovnom pokretanju industrijskog kompleksa Kaesong i turističkih obilazaka planine Kumgang, kao i na graničnoj saradnji. Dodao je da će zajednička kandidatura za Zimsku Olimpijadu u 2023. biti podstrek za ujedinjenje, kao i dovršenje međukorejske željeznice.

- Želimo stvoriti eru u kojoj razdvajanje više nije blokada ka miru i prosperitetu za Južnu i Sjevernu Koreju - kazao je Moon, prenosi  Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'