Regija     | 07.01.2020. 10:01 |

Milanovićeva inauguracija 18. veljače?

FENA Agencije

 

ZAGREB, 7. siječnja (FENA) - Petogodišnji mandat petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića počinje nakon službene inauguracije koja će biti u veljači i prema nepotvrđenim informacijama, to bi moglo biti 18. veljače, prenosi Hina.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je 15. veljače 2015. godine pa s tim datumom 2020. službeno prestaje njezin mandat.

Novoizabrani predsjednik, koji će u međuvremenu morati istupiti iz članstva SDP-a, stupa na dužnost, prema zakonu, posljednjeg dana mandata predsjednika kojemu istječe mandat. Ustavom je, pak, propisano da prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda Republike Hrvatske polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

Sama ceremonija inauguracije tradicionalno se od 1992. godine održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je tri dana prije nego što je to bilo predviđeno, odnosno to nije učinila na dan kad je službeno prestao mandat tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću jer je tog 18. veljače, u srijedu, počinjala korizma te je isti dan u Washingtonu bio veliki skup NATO-a, što bi onemogućilo brojne državnike da dođu na inauguraciju. Ipak, primopredaja ureda na Pantovčaku bila je 18. veljače.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana