Bosna i Hercegovina     | 06.01.2020. 15:48 |

Paroh Nenić: Radujmo se Božiću i uživajmo u tradicionalnim vrijednostima

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 6. januara (FENA) - Pozvani smo na radost i zato se radujmo Božiću, bez obzira na sve životne okolnosti. Uživajmo u tradicionalnim vrijednostima, kao i najljepšim danima s našom porodicom. Čuvajmo naše naslijeđe, odajući poštovanje našim precima. Podržimo jedni druge, ali i poštujmo sve naše različitosti, božićna je poruka paroha bihaćkog Dalibora Nenića.

Više od stotinu vjernika bihaćke parohije će večerašnjim paljenjem Badnjaka, porodičnim okupljanjima i prakticiranjem vjerskih običaja dočekati i ovaj pravoslavni Božić.

- Tradicionalno večeras služimo večernja bogosluženja, palimo Badnjak, kuhamo vino... Posljednji je dan posta, pa pripremamo i služimo posna peciva. Jednostavno, u krugu porodice, prijatelja i komšija, s radošću dočekujemo Hristovo rođenjex- dodao je paroh Nenić.

Bihaćku parohiju i pravoslavnu zajednicu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine danas je tradicionalno posjetila i delegacija Gradske uprave Bihać.

- Božić je praznik mira, ljubavi, tolerancije, kao i dobrosusjedskih odnosa, pa svake godine u tom tonu i posjećujemo našeg paroha i pravoslavnu zajednicu u našem gradu. Svi u Bihaću su ponosni na suživot i toleranciju, uostalom po tome smo poznati i van granica BiH. Zajedno slavimo sve praznike i to s ponosom ističemo - rekao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Elmedin Mehadžić.

Božić se proslavlja u pedesetak domaćinstava na području grada Bihaća, što je vrijeme posebne sreće za  desetak najmlađih polaznika vjeronauka u ovoj parohiji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Patrijarh Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršij

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo