Bosna i Hercegovina     | 03.01.2020. 14:37 |

Sitarski: Kampanja pred drugi krug predsjedničkih izbora bila neočekivano oštra

FENA Denis Leko

MOSTAR, 3. siječnja (FENA) - Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski u razgovoru za Fenu kazao je kako očekuje da će drugi krug hrvatski predsjedničkih izbora proteći u fer i demokratskom okružju što je, kako je istaknuo, od još veće važnosti s obzirom na činjenicu da Hrvatska trenutno, po prvi put u povijesti, predsjeda Vijećem Europske unije.

- Sama neizvjesnost ishoda izbora svjedoči o činjenici da je Hrvatska neporecivo demokratska zemlja, ne samo po Ustavu i zakonima, već i po fakticitetu političkog života. To se ne bi moglo reći za sve zemlje ovoga dijela Europe, pa i neke u drugim dijelovima svijeta, gdje je političko natjecanje posljednjih godina u svojevrsnoj krizi. Hrvatska u najmanju ruku ima temeljni društveni konsenzus oko karaktera državnog poretka i o pravilima demokratskog natjecanja te nema relevantnih političkih aktera koji ih dovode u pitanje i sukladno tome očekujem da se izbori održe u redu i po zakonu - izjavio je Sitarski.

Istaknuo je kako ne očekuje nikakve promjene u službenoj politici Republike Hrvatske prema BiH bez obzira koji od dva kandidata na kraju pobijedi.

- Ne očekujem nikakve promjene na tom polju s obzirom da oba kandidata, kao i njihove stranke koje pripadaju umjerenoj ljevici i umjerenoj desnici, pripadaju svojevrsnom općehrvatskom konsenzusu o BiH, koji podrazumijeva puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i njezinog specifičnog ustavnog ustroja. Taj ustroj je federalističkog i konsocijacijskog karaktera, a njegova temeljna komponenta je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda. Očekujem jedino da se po okončanju izbora, neovisno o pobjedniku, Republika Hrvatska još aktivnije posveti zaštiti temeljnih načela Ustava BiH na dobrobit svih građana i naroda Bosne i Hercegovine - istaknuo je Sitarski.

Komentirajući kampanju dva stožera, Sitarski je kazao kako je ona bila nešto oštrija nego što se moglo očekivati.

- Po komparativnoj praksi, pobjednika drugog kruga obično odlučuje pridobivanje povjerenja "srednjeg birača" nesklonog radikalnim nastupima. Unatoč tomu, kampanja pred drugi krug bila je nešto oštrija nego što sam očekivao. Moguće je da su stožeri kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović procijenili da im je važnije izvesti na birališta svoje političke pristaše koji nisu glasovali u prvom krugu, kao i da su motivirani pretpostavljenim političkim profilom i afinitetima birača koji su u prvom krugu podržali manje uspješne kandidate - ocijenio je Sitarski.

Što se tiče mogućeg ishoda izbora, Sitarski nije želio davati prognoze.

Podsjećamo, u prvom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske SDP-ov Zoran Milanović i aktualna predsjednica i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović dobili su najviše glasova i plasirali su se u drugi izborni krug.

Milanović je dobio 29,55 posto glasova, Grabar-Kitarović 26,65 posto, a Miroslav Škoro 24,43 posto glasova.

Drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju, 5. siječnja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kandidati desnog centra i Zelenih favoriti na predsjedničkim izborima u Finskoj

Predsjednik DR Kongo Felix Tshisekedi osvojio drugi mandat uvjerljivom pobjedom na izborima

Ne očekuju se iznenađenja na egipatskim predsjedničkim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom