Svijet     | 31.12.2019. 17:12 |

Pripadnici šiitskih milicija provalili u američku ambasadu u Bagdadu

FENA Internet

BAGDAD, 31. decembra (FENA) - Deseci pristalica iračkih šiitskih milicija provalili su u utorak u objekat američke ambasade u Bagdadu, uništavajući glavnu kapiju i podmečući požar u prijemnoj zoni, razbješnjeni smrtonosnim američkim zračnim udarima po proiranskoj miliciji. Američki stražari ispalili su suzavac, a oblak dima se uzdizao iznad tla.

Novinar Associated Pressa s mjesta incidenta vidio je plamen kako se uzdiže nad parkingom i najmanje trojicu američkih vojnika na krovu zgrade ambasade.

Požar je izbio na parkingu objekta ali je ostalo nejasno ko ga je izazvao. Čovjek s megafonom tražio je od mase da ne uđe u objekat ambasade, rekavši: "Poruka je uručena".

Nije bilo nikakvih izvještaja o žrtvama, ali je upad u objekat ambasade predstavljao incident bez presedana u posljednje vrijeme. Uslijedio je nakon smrtonosnih američkih zračnih udara u nedjelju u kojima je ubijeno 25 pripadnika proiranske milicije u Iraku, Kataeb Hezbollah. Američka vojska saopćila je da su zračni udari bili odmazda za prošlogodišnje ubistvo američkog civila koji je radio za američku vojsku, u raketnom napadu na iračku vojnu bazu za koji je optužila proiransku miliciju.

Američki predsjednik Donald Trump okrivio je Iran za upad u objekat ambasade i pozvao  Irak da zaštiti diplomatsku misiju, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!