Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 14:20 |

VMBiH - Novi ugovor s EIB-om o 140 miliona eura za Koridor Vc

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu, na prvoj sjednici od formiranja novog saziva Vijeća, usvojilo Odluku o zaključivanju ugovora s Evropskom investicijskom bankom za finansiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc u vrijednosti 140 miliona eura, za dionice Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Također, usvojena je Odluka o potrebi otvaranja za javnost sjednica Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija rekao je novinarima nakon sjednice da trenutno ne postoje ni tehničke ni proceduralne mogućnosti da sjednice budu otvorene za javnost, ali da je zadužen Generalni sekretarijat da za najviše 60 dana ponudi tehničko rješenje i najbolje prakse iz regiona i Evrope.

- Također, danas je za guvernera BiH pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) imenovan Vjekoslav Bevanda, za guvernera BiH pri Svjetskoj banci Bisera Turković, a ja sam imenovan za guvernera BiH pri Međunarodnom monetarnom fondu - naveo je Tegeltija.

Na sjednici su imenovani i odbori za vanjsku politiku, te ekonomiju Vijeća ministara.

Za predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku imenovan je Sifet Podžić, a za njegovog zamjenika Josip Grubeša, dok su članovi odbora ministri čiji su resori vezani za tu oblast.

Tegeltija je rekao da je za predsjedavajućeg Odbora za ekonomiju imenovan Vjekoslav Bevanda, za njegovog zamjenika Staša Košarac, a članovi odbora su ministri čiji su resori vezani za ekonomiju.

- Osim toga, usvojili smo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za tri mjeseca 2020. u iznosu  241,5 milion KM dok ne bude usvojen budžet za 2020., te Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta 'Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija" u iznosu 14,5 miliona KM - pojasnio je Tegeltija. 

Naglasio je da je tačka "Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. - 2022." skinuta s dnevnog reda jer u pripremi sjednice o njoj nije postignuta saglasnost.

Uskoro VIDEO !!!

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo