Bosna i Hercegovina     | 02.01.2020. 10:39 |

Praštalo: Hrvatsko predsjedavanje EU-om prilika za ubrazanje evropskog puta BiH

FENA Lejla Nuhanovic

SARAJEVO, 2. januara (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini je među prvima u BiH i regionu, odmah nakon oktobarskih izbora 2018. godine, tematizirao Hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom, kao jedan od ključnih momenata evropske perspektive regiona zapadnog Balkana, ali i posebnog značaja, šanse i prilika za ubrzanje evropskog puta BiH, kazao je predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo u intervjuu za Fenu.

Piše: Lejla Nuhanović-Lakota

Naime, Hrvatska je 1. januara prvi put preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, a Praštalo smatra da hrvatsko predsjedavanje može biti trasiranje puta za značajno ubrzanje procesa ka članstvu šest preostalih država regiona u EU, uzimajući u obzir da nakon prvih šest mjeseci 2020. godine, u drugoj polovinom godine, predsjedavanje EU-om preuzimaju Njemačka i Angela Merkel, koji su najjači i odlučujući igrači u EU.

- Za očekivati je da se i domaći lideri, političari, parlamentarci i društvo u cjelini "dozovu pameti", kompromisima i logici, jer uprotivnom, za očekivati je nove migracione procese, iz BiH ka Njemačkoj i ostalim EU državama - izjavio je Praštalo.

Kazao je da nedavno formiranje Vijeća ministara BiH, kao deblokada Parlamenta BiH nakon dugotrajnog zastoja u formiranju vlasti, bude nadu i optimizam da će naše društvo, konačno i bespovratno, ne samo nastaviti, nego i ubrzati proces ulaska u EU.

- Uvjereni smo da su domaći političari u stanju da adekvatno odgovore na sve izazove u ostvarenju, navodnog najvišeg i jednog od najvećih interesa društva, a to bi trebali biti kandidatski status u prvoj polovini 2020. godine, za vrijeme predsjedavanja Hrvatske i ubrzano ispunjenje, barem dijela uvjeta Evropske komisije, ali samo pod uslovom da se vrati i ostvari otvoreni društveno-politički dijalog u institucijama BiH, uz uvažavanje ravnopravnosti i volje naroda - kazao je on.

Predsjednik Evropskog pokrate u BiH kazao je da oni očekuju da će BiH u toku predsjedavanja člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i održavanja Zagrebačkog samita, najvjerovatnije dobiti dugo očekivani i izuzetno važan kandidatski status. 

Osim toga, Praštalo navodi da je Direkcija za evropske integracije (DEI) "nedovoljno iskorištena" i poručio je da trebamo pratiti hrvatski primjer.

- Trebamo objediniti DEI s Ministarstvom vanjskih poslova kako bi bili efikasniji u procesima evropskih integracija. Smatram da su kapaciteti Direkcije iskorišteni samo 20 posto. Ovako imamo dva ministra koji nemaju uvijek punu podršku - kazao je on.

Praštalo je dodao i prijedlog da se objedine lokalni i državni izbori i da se održavaju svakih pet godina.

- Pored toga, smatram da bi bilo od koristi i održavati izbore u isto vrijeme kada se oni održavju u Evropskoj uniji jer bi na taj način ostvarili veću sinergiju s EU. U tom slučaju bi raspoloženje biračkog tijela u Evropi uticalo na birače iz naše države - kazao je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo u razgovoru za Fenu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Evropski pokret u BiH čestita ambasadoru Nelsonu uručenje priznanja Počasni građanin Mostara

Praštalo: Još jedna propala evropska godina za Bosnu i Hercegovinu (VIDEO)

Za Evropski pokret je 9. maj simbol pobjede, ali ujedno i opomene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo