Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 07:26 |

Vijeće ministara BiH o privremenom finansiranju i GP Bratunac-Ljubovija

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH bi na prvoj sjednici u novom sazivu, koja je zakazana za ponedjeljak 30. decembra, trebalo da razmatra Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period januar - mart 2020. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ranije je, u izjavi novinarima, izrazio nadu da će Vijeće prije isteka tog roka usvojiti budžet institucija BiH za 2020. godinu i da će se prestati s privremenim finansiranjem prije kraja marta.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija“, kao i Informaciju o projektu izgradnje graničnog prijelaza Svilaj, čiji je predlagač Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija. Podsjetio je da je 2017. godine donesena odluka da se izdvoji 11 miliona KM, te da je poslije, kada je napravljena procjena, utvrđeno da se ne može napraviti taj granični prijelaz bez 14,5 miliona KM.

Po njegovim riječima, Upravi za indirektno oporezivanje obezbijeđeno je 14,5 miliona KM i „oni odmah mogu započeti s procedurom izbora izvođača i izgradnjom graničnog prijelaza“. Izrazio je nadu da će taj granični prijelaz biti otvoren do kraja naredne godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti razmatrani još neki projekti, koji su bili vezani za kreditna sredstva EIB-a, za gradnju Koridora Vc i završetak izgradnje graničnog prijelaza Svilaj.    

Bit će razmatran Nacrt ugovora o finansiranju (Koridor Vc - središnji dio: izgradnja dionica autoceste Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan) između BiH i Evropske investicijske banke, sa Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Na sjednici bi trebao biti razmatran i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim finansijskim institucijama - Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Također, predviđeno je razmatranje prijedloga odluka o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku kao i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. - 2022. godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo