Bosna i Hercegovina     | 27.12.2019. 15:24 |

U Goraždu 15. januara počinju Dani Isaka Samokovlije "Sunce nad Drinom"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. decembra (FENA) - Goražde će od sredine narednog mjeseca biti domaćin tradicionalne 16. po redu književno-kulture manifestacija Dani Isaka Samokovlije "Sunce nad Drinom".

Na današnjoj sjednici organizacionog odbora utvrđen je program manifestacije kojom će biti obilježena 131. godišnjica od rođenja i 65. godina od smrti istaknutog književnika.  

U organizaciji Centra za kulturu Goražde, program manifestacije počet će 15. januara, na dan rođenja Isaka Samokovlije.

- Nastavljamo čuvati sjećanje na našeg velikog književnika, rođenog Goraždanina. Na njegov rođendan bit će položeno cvijeće pred bistu pripovjedača i humaniste dr. Isaka Samokovlije pred Domom zdravlja koji nosi njegovo ime, a manifestacija će obilovati i drugih sadržajima - kazao je direktor JU Centar za kulturu Goražde Murat Fejzić.  

Pored Goražda, manifestacija u znak sjećanja na Isaka Samokovliju odvijat će se i u Sarajevu te Fojnici, gradovima u kojima je istaknuti književnik radio i stvarao.

- Bitna je naša želja da se ova manifestacija nastavi i da se svake godine obogati novim sadržajima koji će biti dostupni svim građanima Goražda ali i BiH i šire. Uvijek nastojimo i u tom smislu zadržati nit među sredinama u kojima je živio i stvarao - kazao je Eli Tauber iz Jevrejske zajednice BiH.

U okviru manifestacije u holu Centra za kulturu bit će postavljena izložba fotografija o životu i djelu Isaka Samokovlije. Planiran je i književno - scenski performans "Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja" kao i niz predavanja vezanih za književni opus i ljekarski rad Isaka Samokovlije.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola vezanih za Samokovlijin životni i stvaralački opus koji će, tradicionalno, biti i teme kviza znanja za osnovce i srednjoškolce iz BiH.

Isak Samokovlija rođen je 3. Septembra 1889. Godine u Goraždu, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime - Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu 1910. godine, a medicinski fakultet u Beču 1917. godine. Između dva rata radio je kao ljekar u rodnom gradu, potom u Fojnici (1921. - 1925.), a nakon toga u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavljuje 1927. godine, a dvije godine kasnije, u izdanju “Grupe sarajevskih kniževnika”, izlazi i njegova prva zbirka pripovijetki “Od proljeća do proljeća”. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike.

Isak Samokovlija sahranjen je na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo