Stranačke aktivnosti     | 27.12.2019. 13:24 |

Saopćenje za javnost SDA USK

FENA Saopćenje

Zadovoljna Vladom USK može biti jedino porodica Nermina Ogreševića

Zastupnici SDA u Skupštini USK održali su danas u Bihaću konferenciju za medije na kojoj su sumirali rad Vlade Mustafe Ružnića u 2019. godini. Prije svega, osvrnuli su se na aktuelno u javnosti pitanje zapošljavanja.

Šef kluba SDA Jasmin Musić je još jednom podsjetio da je SDA tražila vanrednu sjednicu Skupštine i uvođenje moratorija na zapošljavanje. „Zamjenik predsjedavaćeg Razim Halkić prvo nam je rekao da u ovoj temi nema ništa vanredno, pa je obećao njeno uvrštavanje u dnevni red prve redovne sjednice. U ponedeljak se ispostavilo da ni ovo obećanje nije bilo tačno. Suština je da vlast bježi od ove teme. Sad većina traži da Skupština razmatra istorijat zapošljavanja na kantonu, a ne da donosi konkretne zaključke o tome što se trenutno dešava i to je samo način kupovanja vremena“, rekao je Musić, te dodao da su u toku još brojne konkursne procedure, stoga pitanje prekomjernog zapošljavanja zahtjeva hitnu reakciju.

Problematičan nije samo broj novozaposlanih već i njihov profil. Kako je naglasio zastupnik Asmir Ćufurović, u velikom broju slučajeva radi se o stranačkim aktivistima i rodbini funkcionera vladajućih stranaka.  „Najbolje ovaj problem ilustruju primjeri. Ako neko može biti zadovoljan Vladom USK, onda je to porodica Nermina Ogreševića, predsjednika A-SDA. Za v.d. direktorice škole Cazin 2 je imenovana njegova supruga, njegova sestra je unaprijeđena u ZZO-u, u istoj ustanovi je zaposlen njegov kum, dok je šura zaposlen u Unsko-sanskim šumama“, kazao je Ćufurović.

„Ako ovi ljudi mogu biti zadovoljni Vladom USK, upitno je koliko mogu biti zadovoljni prosvjetni radnici i ljekari, koji su ove godine svi bili u štrajku“, izjavila je, pak, zastupnica Zinajda Hadžič. Ona je podsjetila i na brojne skandale koje su 2019. potresle obrazovanje na USK, prije svega na akciju „Pero“. „Ustanove obuhvaćene ovom akcijom nisu obrazovne ustanove već politički projekat A-SDA u koji su uključeni funkcioneri ove stranke i članovi njihovih porodica što smo imali priliku vidjeti prilikom hapšenja. Zbog ovakvih pojava SDA je insistirala na provjeri diploma uposlenika kantonalnih institucija i ustanova što Vlada uspješno opstruira iz sebi poznatih razloga“, dodala je.

Vlada se, prema SDA, loše nosila i sa migrantskom krizom. „Javnosti su redovno servirane pompezne najave koje na kraju nikad nisu realizovane. Ministar Kljajić je još u februaru najavio da će migrante odvesti autobusima u Sarajevo pa to nije uradio. Nekoliko puta je najavljeno zatvaranje Bire i Mirala, a, kao što znate, oba migrantska centra dan danas rade. Vlada USK je u julu od Vlade FBiH dobila 4 miliona KM i mi ni danas ne znamo kako i da li je taj novac uopće utrošen. Zbog ovakvog ponašanja Vlada USK je prestala bilo kome biti ozbiljan sagovornik“, rekao je Ćufurović.

Također, zastupnici su podsjetili da ni nakon mjesec i po od smjene Agana Bunića nije imenovan novi predsjedavajući Skupštine USK, te da će Unsko-sanski kanton ući u 2020. godinu bez jasno iskristalisane skupštinske većine i bez usvojenog budžeta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo