Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 14:38 |

Podignuta optužnica za koruptivno kazneno djelo protiv uposlenika carine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe, uposlene kao carinski djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Šamac, zbog sumnje da su počinile krivično djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela i primanje dara ili drugog oblika koristi.

Optužnica je podignuta protiv: Obrada Radovanovića, rođenog 1976. u Slavonskom Brodu, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac; Zahida Delića, zvanog "Zajko", rođenog 1955. u Odžaku, uposlen kao šef smjene u Carinskom referatu Šamac; Virsana Zolotića, rođenog 1965. u Odžaku, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac, i Mate Delića, rođenog 1969. u Oštroj Luci, Orašje, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac.

Optuženi se terete da su se, u februaru 2019., koristeći svojstva službenih osoba UINO BIH, na poslovima carine, organizirali u skupinu osoba, koja je djelovala sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge osobe, činjenjem koruptivnih kaznenih djela.

Također, optuženi se terete da su u svojstvu carinskih djelatnika, od kontroliranih osoba, zahtjevali i primali darove u vidu novca, kako bi u okviru svojih ovlasti, propustili izvršiti poslove carinskog nadzora nad robom koja ulazi u BiH, te su na taj način ostvarivali za sebe nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

U optužnici je navedeno da su optuženi 11. februara ove godine prilikom ulaska na carinsko područje BiH teretnog vozila marke "mercedes", zahtijevali i primili dar u novčanom iznosu, kako bi dopustili ulazak teretnog vozila, koje je prevozilo bijelu tehniku i kućanske aparate, na teritoriju BiH, bez izvršenog carinskog nadzora i carinjenja robe, što su bili obvezni učiniti.

Optuženi se terete da su kao pripadnici skupine ljudi organizirane s ciljem učinjenja kaznenih djela propisanih zakonom Bosne i Hercegovine počinili kaznena djela, i to kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kaznena djela - udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo