Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 14:30 |

OHR: Srbija se obavezala na poštivanje suvereniteta BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini Mario Brkić kazao je u izjavi za Fenu da je Republika Srbija, kao pravna sljedbenica Savezne Republike Jugoslavije, potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir - Dejtonskog sporazuma preuzela određene obaveze.

- Između ostaloga, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4 odnosno Ustava BiH - podvukao je Brkić. 

Napomenuo je i da su Sporazum potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska.

- Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci - kazao je Brkić. 

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije, koja je predstavljena jučer, kao vanjskopolitički prioriret ističe očuvanje bh. entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije.

Taj dio Strategije osudili su brojni bh. dužnosnici kazavši da je to udar na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana