Svijet     | 26.12.2019. 13:18 |

Erdogan: Turska će poslati vojnike u Libiju

FENA Internet

ANKARA, 26. decembra (FENA) - Turska će poslati vojnike u Libiju na zahtjev Tripolija već idućeg mjeseca, izjavio je u četvrtak predsjednik Tayyip Erdogan, stavljajući sukob u toj sjevernoafričkoj zemlji u središte širih regionalnih sporenja.

Libijska međunarodno priznata Vlada nacionalne sloge (GNA) bori se da odvrati mjesecima dugu ofanzivu snaga generala Khalife Haftara s istoka Libije, koje podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prošlog je mjeseca Ankara potpisala dva odvojena sporazuma s GNA, predvođenu Fayezom al-Serrajom, jedan o sigurnosnoj i vojnoj saradnji, a drugi o morskim granicama na istočnom Mediteranu.

- Pošto smo dobili poziv (od Libije) upravo sada, mi ćemo ga prihvatiti. Poslat ćemo prijedlog o slanju vojnika u Libiju na odobrenje čim parlment nastavi s radom – poručio je Erdogan članovima svoje stranke AK u govoru.  

Prijedlog bi trebao biti usvojen 8. ili 9. januara, kazao je on, otvarajući prostor za slanje vojnika.

Ostalo je, ipak, nejasno na koji je konkretni poziv Erdogan mislio, jer je ministar unutrašnjih poslova vlade sa sjedištem u Tripoliju, Fathi Bashagha, sugerirao novinarima u Tunisu da nikakav zvanični zahtjev takve vrste još nije upućen, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

Kurti: Oružane snage Srbije koriste redovite vježbe za provokacije u blizini granice s Kosovom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo