Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 13:11 |

Džaferović: Nova strategija Srbije kvari klimu u regionu (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas da je kolektivni šef države u dosadašnjem mandatu funkcionirao mnogo bolje nego je to bila percepcija javnosti.

Smatra da su za lošu percepciju odgovorni pojedini članovi Predsjedništva jer tvrdi da su urađene važne stvari za BiH i prije nego su usvojili dokument Program reformi i postigli dogovor oko imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara.

- Time je urađeno ono što je i trebalo uraditi u ovoj godini sa zakašnjenjem od sedam-osam mjeseci, ali to je pouka da se ovako nešto nikada ne dogodi - kazao je Džaferović pozivajući političare da ostanu uzdržani u komentarima te da svađa ne bude osnovna stvar kojom će se baviti.

Podsjetio je da su upravo u Predsjedništvu finalizirani dodatni odgovori na Upitnik Evropske komisije, definirana je trasa autoputa Beograd-Sarajevo, a riješeno je i pitanje smanjenje cijena rominga, kao i akreditacije visokoškolskih ustanova.

Kao još jednu pozitivnu stvar izdvojio je trgovinski ugovor koji je potpisan s Turskom, što BiH stavlja u najpovoljniji položaj u trgovinskoj razmjeni s tom zemljom u poređenju s bilo kojom drugom zemljom.

- Stalna svađa unutar Predsjedništva BiH, nasrtaji na državnu zastavu i simbole BiH te pokušaji da se ne poštuju principi vladavine prava, da se ne postupa po Zakonu o odbrani i Strategiji vanjske politike su u javnosti napravile lošiju percepciju u odnosu na stvarni rad Predsjedništva BiH - pojasnio je Džaferović.

Pozitivnom činjenicom nazvao je okončanje procesa uspostave državne vlasti, kazavši da je nužno okončati taj proces i na nivou Federacije BiH kako bi se vlast bavila rješenjem pitanja za koje je dobila povjerenje građana.

Ekonomski pokazatelji ove godine, dodao je Džaferović, u nekim segmentima su bolji, a u nekima su lošiji nego 2018. godine. Broj zaposlenih je povećan, ali zabrinjavajućim je nazvao pad industrijske proizvodnje te pad izvoza i rast uvoza.

- To bi trebao biti jasan signal svim vlastima u BiH da se što prije trebaju posvetiti ovim pitanjima, ali i načinima kako povećati investicije budući da recesija koja je prisutna u Evropskoj uniji uzima svoj danak i u BiH - mišljenja je član državnog predsjedništva.

Istaknuo je da je krajnje vrijeme da se prestane s politikanstvom jer je to razlog zbog kojeg su procesi u BiH stagnirali cijelu godinu, a dobitnika nema - na gubitku su bh. građani i država BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvrnuo se i na Strategiju odbrane i sigurnosti Republike Srbije koja je jučer predstavljena, ističući da je to jedna od stvari koja kvari ukupnu klimu u regionu, a ona ujedno predstavlja prepakovanu strategiju koju je pokušao provesti zločinački režim Slobodana Miloševića devedesetih godina.

- BiH je samostalna država i šta odbrana i sigurnost bilo koje države uključujući i Srbiju ima s BiH. BiH nije nikada ugrožava Srbiju i to nikada neće raditi, ali zašto se onda dio BiH navodi u toj strategiji kao pitanje od interesa za sigurnost i odbranu Srbije - upitao je Džaferović.

Stoga je onima koji su prepakovali strategiju iz 90-ih poručio da pogledaju šta se dogodilo onima koji su Strategiju pokušali provesti devedesetih godina.

- Ključna dužnost naših susjeda propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom je da ne poduzimaju bilo kakvu aktivnost kojom bi se ugrožavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Što prije to shvate svima će u regionu biti bolje - zaključio je Džaferović.

Komentirajući pitanje vraćanja imovine vjerskim zajednicama u BiH, naglasio je da je to jedno od pitanja kojima se vlast treba baviti i to ne na nivou isprazne retorike i dizanjem tenzija, nego konkretnim prijedlozima za rješenje tih pitanja.

Zakon o restituciji trebao bi riješiti pitanje vraćanja oduzete imovine, stav je Džaferovića, koji je dodao da je potrebno donijeti i zakone o penzijskom i zdravstvenom osiguranju vjerskih službenika.

Kao očekivanja od naredne godine, član Predsjedništva BiH izdvojio je zaustavljanje pada industrijske proizvodnje, razvoj ekonomije, realiziranje infrastrukturnih projekta te napredak BiH na euroatlantskom putu, kao i ispunjavanje preuzetih obaveza.

Pogledajte http://fena.ba/video/3843/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1amCGUq3zaefohAjSvLtmScvIZs2hRst9?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo