Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 11:07 |

Naučni skup o značaju darivanja krvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Udruga "Facultas za prosperitet mladih“ organizirala je u Sarajevu naučni skup o značaju transfuzijske medicine u kliničkoj praksi.

O značaju dobrovoljnog darivanja krvi, organizaciji darivanja krvi i stavovima koji u javnosti postoje o ovoj temi te svijesti o darivanju krvi, govorili su mnogobrojni učesnici naučnog skupa.

Nikola Božanović iz Kluba za osnaživanje mladih 018 iz Niša podsjetio je na važnost darivatelja krvi za uspješno funkcioniranje zdravstva. On je istakao da je darivatelje krvi i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila herojima, pozivajući se na izreku  'Tko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo!'

Darivatelj krvi, kako je rečeno, može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. 

-Darivanje krvi je besplatno, dobrovoljno i anonimno - istaknuli su sudionici skupa.

Voditeljica projekta Ivana Krstanović je dodala da Udruga "Facultas“, u sklopu projekta "Kao nekad pred Božić 2019“, drugu godinu provodi i promotivnu medijsku kampanju za mlade pod nazivom "Mi smo nova generacija dobrovoljnih darivatelja krvi“, koju su podržali Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH i Crveni križ općine Novo Sarajevo.

Udruga "Facultas za prosperitet mladih" i mediji, kako je rekla, na ovaj način će imati značajnu ulogu u podizanju svijesti i poticanju građana, a pogotovo mladih, na redovno darivanje krvi.

-Promoviranjem zdravog stila života, zdravstvene kulture i edukacije, upravo mediji utječu na solidarnost i društvenu odgovornost građana. Mora se više pažnje posvetiti ovoj temi. Potrudimo se svi zajedno osigurati novu generaciju dobrovoljnih darivatelja krvi - kazala je Ivana Krstanović, saopćeno je iz Udruge "Facultas za prosperitet mladih".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Vladi HNŽ-a održana akcija darivanja krvi

Akcija darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

Šampionske majice Zrinjskog za darivatelje krvi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta