Bosna i Hercegovina     | 25.12.2019. 13:48 |

Naša stranka: Strategija odbrane Srbije podstiče separatizam u RS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer je u Skupštini Srbije predstavio Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti te zemlje. Kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije ističe se očuvanje Republike Srpske. Tim povodom reagirala je Naša stranka.

„Srbija je svojom Strategijom odbrane opet pokazala teritorijalne pretenzije prema BiH. Očuvanje Republike Srpske im je nacionalni cilj, što je partikularan i tendenciozan pristup BiH te podgrijava separatističke namjere u tom bh. entitetu. Paradoksalno je da se u istoj toj strategiji separatizam navodi kao jedna od najvećih opasnosti za mir u regiji a samo nekoliko rečenica poslije isti taj separatizam se potiče.

Srbija očigledno ne shvata da ovakvim svojim potezima upravo ona najviše utiče na zagovaranje ukidanja entiteta Republika Srpska jer način na koji ga brani imponira onim snagama koje bi da taj entitet pripoje Srbiji. U tim situacijama, patrioti u BiH, kao garant opstanka svoje zemlje, vide ukidanje tog entiteta. Ako Srbija zaista želi dobro Srbima u BiH, neka ih prestane odvraćati od njihove države. Srbija im nikad neće biti ono što im je BiH, a nametanje te zablude može nas sve skupo koštati“, navodi se u saopćenju Naše stranke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo