Bosna i Hercegovina     | 25.12.2019. 12:17 |

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica zbog utaje poreza od 673.827 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Vrljička, rođenog 1963. godine u Kiseljaku, državljanina BiH i Hrvatske, Vjekoslava Bošnjaka, rođenog 1964. u Fojnici, državljanina BiH i Hrvatske, kao i protiv pravnog subjekta Trgotank d.o.o. Fojnica, čiji je direktor i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja Miroslav Vrljičak, a u svojstvu opunomoćene osobe Vjekoslav Bošnjak.

Prema navodima optužnice, Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u Trgotanku d.o.o. Fojnica i Vjekoslav Bošnjak u svojstvu opunomoćene osobe pravnog subjekta u svim pravnim poslovima, terete se da su u periodu od mjeseca augusta 2009. do aprila 2013. godine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetili budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 673.827,87 KM, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Oni se terete da su pribavili dokumentaciju lažnog sadržaja, i to lažne fakture navodnih dobavljača te u poslovnoj evidenciji za navedeni period nisu iskazali stvarni promet, odnosno nisu obračunali i platili porez na dodatu vrijednost, već su prikazali fiktivan promet u cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a, na direktnu štetu po budžet BiH.

Trgotank d.o.o. Fojnica se tereti da je raspolagao protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju su ostvarili optuženi Vrljičak i Bošnjak.

Optuženi Vjekoslav Bošnjak i Miroslav Vrljičak terete se za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. KZ-a BiH, u vezi sa stavom 1. i članovima 29. i 54., a Trgotank d.o.o. Fojnica krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 29.,  54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'