Svijet     | 25.12.2019. 11:54 |

Trump: Moguće je da Sjeverna Koreja planira "lijep božićni poklon"

FENA Internet

PALM BEACH, 25. decembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako je moguće da mu sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un planira uručiti "lijep poklon" kao što je "divna vaza" za Božić umjesto lansiranja rakete.

Trump je bio upitan šta će učiniti ukoliko Sjeverna Koreja izvede probno lansiranje dugometne rakete.

Sjever je zaprijetio nekonkretiziranim akcijama ukoliko se sankcije protiv njega ne ublaže do kraja godine, a spekulira se o eventualnoj raketnoj probi, moguće i interkontinentalnog balističkog projektila sposobnog da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Sjever je saopćio da će "božićni poklon" Sjedinjenim Državama zavisiti od akcija Washingtona.

Trump, koji provodi praznike na Floridi, upravo je završio sa zahvaljivanjem pripadnicima svih rodova američke vojske, kada je bio upitan o Sjevernoj Koreji. On se opredijelio za opciju strpljivog čekanja.

- Možda je taj poklon prekrasna vaza koja je sušta suprotnost raketnoj probi. Mogao bih dobiti lijep poklon od njega. Nikada se ne zna - izjavio je Trump.

Nuklearni pregovori između SAD i Sjeverne Koreje u ćorsokaku su nakon propasti februarskog samita između Trumpa i Kima.

Novi satelitski snimak tvornice u kojoj Sjeverna Koreja proizvodi vojnu opremu koja se koristi za lansiranje dugometnih projektila pokazuje da je izgrađeno novo postrojenje.

U New Yorku je portparol UN-a, Stephane Dujarric, upitan da li generalni sekretar Antonio Guterres ima poruku za Kima po pitanju njegovog "božićnog poklona".

- Naša poruka čelništvu Demokratske Narodne Republike Koreje je da radi na miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku i da nastavi s razgovorima sa Sjedinjenim Državama. Diplomatski angažman jedini je put ka održivom miru i potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka - izjavio je Dujarric, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo