Svijet     | 25.12.2019. 09:53 |

Australski vatrogasci proveli božićni dan u borbi s požarima

FENA Internet

MELBOURNE, 25. decembra (FENA) - Australski vatrogasci iskoristili su povoljnije vremenske uslove za Božićni dan kako bi pokušali lokalizirati požare niskog rastinja uoči toplog i suhog vremena u preostalim danima ove sedmice, dok su im se lokalni i državni čelnici zahvaljivali što su žrtvovali vrijeme provedeno s porodicama na Božić.

U državi Novi Južni Vels, u kojoj su kompletni gradovi razoreni požarima tokom vikenda, državna premijerka Gladys Berejiklian i čelnik ruralne vatrogasne službe Shane Fitzsimmons prisustvovali su doručku koji su organizirali volonteri u gradiću Colo, 90 kilometara sjeverozapadno od Sydneya.

Za Božićni dan vladali su povoljniji vremenski uslovi u mnogim djelovima zemlje, dok su vatrogasci, od kojih su mnogi dobrovoljci, proveli dan u pokušajima da lokaliziraju požare.  

Meteorolozi su najavili povratak velikih vrućina do vikenda, posebno na australskom jugu gdje se očekuje da temperature nadmaše 40 stepeni Celsiusa.  

U posljednjih nekoliko mjeseci više od 900 kuća je uništeno širom kontinenta, sopćile su vlasti, čak i pored činjenice što južna hemisfera nije dostigla najblaži dio ljeta.

Požari su uništili više od 3,7 miliona hektara širom pet saveznih država, a šest ljudi je smrtno stradalo u Novom Južnom Velsu i dvoje u južnoj Australiji tokom požara niskog rastinja.

Premijer Scott Morrison iskoristio je božićnu poruku kako bi zahvalio volonterima na njihovoj spremnosti da provedu dan daleko od svojih porodica.

- Dok očekujemo novu godinu i slavimo ovaj Božić, želio bih se zahvaliti svima koji su služili našoj zemlji – izjavio je Morrison u video poruci na društvenim mrežama objavljenoj u srijedu ujutru.

Morrison se suočava s političkim pritiskom dok bjesne požari, nakon njegove odluke da provede praznike s porodicom na Havajima i zbog klimatske politike njegove konzervativne koalicione vlade, prenosi Reuters. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta