Bosna i Hercegovina     | 24.12.2019. 15:56 |

Upriličena komemoracija Mustafi Mujezinoviću (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - U sarajevskoj Vijećnici upriličena je komemoracija diplomati Mustafi Mujezinoviću na kojoj je poručeno da je kao federalni premijer uvijek imao sabura i svako je uvijek i bez okolišanja mogao zatražiti i dobiti podršku i savjet.

- Kroz čitav svoj životni vijek dao je veliki doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine, radeći na pozicijama načelnika Općine Stari Grad, premijera Kantona Sarajevo i Federacije BiH, guvernera, te ambasadora u nekoliko zemalja - rekao je aktuelni premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Uvjeren je da članovi porodice Mujezinovića, prijetelji i saradnici osjećaju veliku tugu što ih je napustio u 65 godini.

- Vjerujem i da svi mi osjećamo ponos što smo imali priliku poznavati i sarađivati s Mustafom. Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za čitavo bh. društvo, pogotovo što je svojim zalaganjem mogao još doprinijeti. Ostavio nam je sjećanje na život, poštovanje, radni vijek i ostvarene rezultate – dodao je Novalić.

Kao ambasador Bosne i Hercegovine u nekoliko zemalja Mujezinović je časno i predano radio.

- U svakom segmentu njegove profesionalne karijere ostavljao je snažan i neizbrisiv trag. Bio je velik čovjek i velik prijatelj. Iza njega je ostao nedovršen projekat i koji je silno želio da se s uspjehom završi, a to je da se orginal povelje Kulina bana, koja je u posjedu Ruske Federacije, izloži u Bosni i Hercegovini – rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Uime porodice Mujezinović gradonačelnik Abdulah Skaka zaahvalio se prisutnim prijateljima i svima onima koji su izrazili saučešće putem telegrama.

- Mustafa je bio državnik, patriota, Sarajlija koji je istinski volio ovaj grad. Generacijama koje dolaze poslije nas je obaveza da slijedimo njegov put, da se trudimo i svakodnevno utičemo na život stanovnika i ovog grada i države - kazao je Skaka.

Nekoliko dana prije smrti Mujezinović mu je rekao da su mu mnoge institucije pomogle u njegovom liječenju, a među njima su Federalna vlada, Vlada Kantona Sarajevo i devet općina.

- Nekako mi je to ostala obaveza, amanet da se u njegovo ime zahvalim na toj pomoći i da mi je veoma drago što se time pokazalo da cijenimo naše ljude koje rade veoma dobro stvari - dodao je Skaka. 

 

Pogledajte http://fena.ba/video/3837/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wId4QtEy_2wwZM-PEADrQQmIFkuuRSNe?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'