Kultura     | 24.12.2019. 07:29 |

U Centru za kulturu Dobrinja izložba 'Bošnjačka književnost u 100 knjiga'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) – Izložba "Bošnjačka književnost u 100 knjiga" bit će otvorena danas u Centru za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilovića, u sarajevskoj Općini Novi Grad.

Izložba je multimedijalnog karaktera i čine je 15 informacionih panoa, video uradci u trajanju od 29 minuta, leci s odabranim citatima iz objavljenih djela (60 stranica) i izlošci: knjige, isječci iz novina, fotografije i drugo.

Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga književno-naučni je projekt s ciljem književno-historijske sistematizacije, valorizacije i afirmacije povijesti bošnjačke književnosti u njezinoj sveukupnosti, počev od srednjeg vijeka i početaka bošnjačkog književnog stvaranja, pa sve do savremenosti i recentnog književnog trenutka.

Riječ je o kapitalnom projektu koji obuhvata cjelinu bošnjačke književne prakse i koji, prvi put u dugom povijesnom postojanju Bošnjaka kao naroda, na naučan način, odnosno na način savremene književne historiografije, predstavlja fenomen bošnjačke književnosti kao takve u njezinoj sveukupnosti.

Edicija se kontinuirano objavljuje od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola od po pet knjiga, tj. sveukupno 100 knjiga, pri čemu je dosad objavljeno 12 kola (60 knjiga), dok je 13. kolo u pripremi, najavljeno je iz Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

O izložbi su obaviještene sve osnovne i srednje škole s područja općine Novi Grad.

Izložba je i prilika da nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola organiziraju posjetu i održe odgovarajući čas do 31. decembra od 9.00 do 17.00 sati.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Centru za kulturu Dobrinja izložba 'Bošnjačka književnost u 100 knjiga'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'