Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 13:59 |

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u 2019. radio na zadovoljavajućem nivou

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) – Predsjedavajući i dopredjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBIH Mirsad Zaimović i Mladen Bošković danas su izvijestili da je ovogodišnje djelovanje doma bilo na zadovoljavajućem nivou budući da je održano 17 sjednica, na kojima je usvojeno 57 zakona u vidu nacrta i prijedloga.

 - To smo ostvarili bez obzira što smo funkcionisali u uslovima kada je parlamentarna većina mijenjana i kada nije imenovana Vlada Federacije BiH nakon općih izbora 2018. godine – rekao je Zaimović.

Ukazao je na činjenicu da pri imenovanju rukovodstva doma, 16. jula ove godine, nije bilo niti jednog raspoloženog kandidata iz reda srpskog naroda da prihvati poziciju dopredsjedavajućeg.

- U ovom trenutku su stigla dva kandidata, Mile Atlagić i SDP je kandidirao Miru Grgić na tu poziciju. To su pozicije koje se tiču međustranačkih dogovora i to će biti popunjeno shodno međustranačkim dogovorima koji se ovih dana obavljaju. Očekujemo da će to biti riješeno paralelno sa dogovorima u vezi formiranja Vlade FBiH  – dodao je Zaimović.

Bošković je precizirao da bi se taj proces trebao okončati do proljeća te da je Predstavnički dom spreman da ispoštuje ono što se dogovore predsjednici stranaka.

- U toku su razgovori i dogovori i ovisno od toga, koliko znam, u tome ima pomaka i za očekivati je da se to desi do proljeća kako je rekao i predsjednik Federacije Bih Marinko Čavara – kaže Bošković.

Značajnim smatraju da je na posljednjoj sjednici usvojen budžet Federacije za narednu godinu, kao i to da je konačno riješen prostor Parlamenta Federacije BiH.

 - Ovo bi sada u narednom periodu trebala biti zgrada kojom će se služiti Parlament. Gradsko vijeće odnosno Gradska uprava dobila je od Vlade FBiH zgradu iznad Vječne vatre i mi smo već isplanirali, odnosno uvršteno je u budžet dva miliona KM kako bi zgradu pirlagodili potrebama zaposlenika – kazao je Zaimović.

U narednoj godini zakazao je redovnu i dvije tematske sjednice na kojima će se razmtrati problematika u oblasti zdravstva i energetici.

- Također, dogovorili smo se da početkom januara idemo u izmjene Poslovnika o radu Parlamenta. Mislim da su sazreli uslovi da mnogo toga promijenimo u Poslovniku u cilju da podignemo nivo ozbiljnosti zastupnika, kad je u pitanju prisustvo radnim tijelima kao i prisustvo ministara na sjednicama Parlamenta FBiH – dodao je Zaimović.  

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Srbija: Državno izborno povjerenstvo objavilo konačne rezultate prijevremenih izbora

RIK: Na osnovu 442 obrađena biračka mjesta najviše glasova imaju SNS i Srbija protiv nasilja 

Turistička sezona u Hercegovini: Nadmašeni lanjski rezultati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo