Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 12:16 |

CCI - Parlament FBiH dvije godine nije raspravljao o revizorskim izvještajima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju formiranje Komisije za budžet i finansije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali istovremeno osuđuje to što Parlament FBiH i dalje radi bez formirane zajedničke komisije odgovorne za reviziju.

Formiranjem Komisije za budžet i finansije, kako je saopćeno iz CCI-ja, stvoreni su uvjeti za rad i postupanje državnog parlamenta po pitanju revizorskih izvještaja, uz očekivanje da će u narednom periodu ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizirati bar dio štete načinjene neradom parlamenta u prethodnom periodu.

Istovremeno CCI osuđuje to što Parlament FBiH i dalje radi bez formirane Zajedničke komisije odgovorne za reviziju.

- Zadnje zasjedanje parlamentarna komisija za reviziju pri Parlamentu FBiH je imala u februaru 2018. godine. Što znači da se o revizorskim izvještajima u Parlamentu nije raspravljalo skoro dvije godine, tačnije 679 dana, koliko je prošlo od posljednje sjednice komisije – saopćeno je iz CCI-ja.

Navodi se da Federalni parlament neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od državnih i javnih institucija.

Čitavu situaciju u CCI tretiraju kao neprihvatljivu i pozivaju sve parlamentarne političke stranke i izabrane poslanike da ubrzaju proces imenovanja Parlamentarne komisije za reviziju pri Parlamentu FBiH, kako bi se vlast što prije počela baviti onim što joj je ustavna obaveza - između ostalog i kontrolom utroška javnih sredstava.

Projekt „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH“ provodi CCI uz finansijsku podršku Švedske a cilj je doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'