Stranačke aktivnosti     | 22.12.2019. 16:56 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Povodom desetogodišnjice donošenja presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, Socijaldemokratska partija BiH poziva parlamentarnu većinu, ali i međunarodnu zajednicu da usvoje jedno od rješenja za implementaciju presude koja je do sada predlagala naša partija ili bilo koje drugo rješenje koje je u skladu sa evropskom pravnom, demokratskom stečevinom.

Ističemo da je SDP BiH do sada u parlamentarnu proceduru uputio više rješenja kojim bi presuda bila implementirana, a nijedno nije dobilo podršku većine u Parlamentu BiH. Uzimajući u obzir da su nakon spomenute, uslijedile i presude po tužbama Azre Zornić, Ilijasa Pilava i Samira Šlakua, u kojim se dodatno izričito nalaže uvođenje građanskog sistema i izbornog modela, naša država nema izbora nego da provede presude, ukoliko imamo namjeru postati članica EU.

Paradoksalno, umjesto da se država bavi implementacijom spomenutih presuda, danas se kao centralno političko pitanje nameće pristajanje na ucjene HDZ-a BiH koji insistira na produbljenju diskriminacije i uvođenju rasističkih kategorija kroz izborni sistem. Nažalost, ovo je posljedica uspostave koalicije SDA-DF-HDZ BiH iz 2014. godine, kada su SDA i DF HDZ-u BiH dali neshvatljive ustupke i ogromnu institucionalna moć. HDZ BiH do danas drži iste povlaštene pozicije, ucjenjujući svoje koalicijske partnere, bez želje i motiva da pregovara o novoj strukturi Vlade FBiH.

SDP BiH će zajedno partnerima iz BH bloka okupljati građanske stranke u BiH s kojima ćemo nastaviti da insistiramo na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava i da nudimo konkretna zakonska rješenja. Suprotstavljamo se konceptu etnokratskih stranaka i njihovih pratitelja po kojim se prepuštanje političke moći destruktivnim političkim opcijama nameće kao realnost. Odbijamo koncept svođenja procesa uspostave vlasti na raspodjelu fotelja koji dogovaraju trojica plemenskih vođa, pri čemu svaki od njih svojim nižim podanicima dodjeljuje pokoju fotelju iz svoje etničke kvote. Nadamo se da će se međunarodna zajednica, kao u slučaju imenovanja Vijeća ministara aktivno uključiti u rješavanje ovog pitanja, s obzirom da vladajuća koalicija očito nema namjeru ni ideju kako da riješi problem, nego ga svojom praksom samo produbljuju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'