Svijet     | 21.12.2019. 12:58 |

Trump potpisao zakon o sankcijama za Sjeverni tok 2

FENA Internet

WASHINGTON,  21. decembra  (FENA) – Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon o sankcijama Sjevernom toku 2, plinovodu u izgradnji koji ima za cilj proširiti direktno snabdijevanje Njemačke ruskim gasom ispod Baltičkog mora.

Sankcije su dio golemog prijedloga vojnog budžeta čiji je prijedlog Trump potpisao u petak.

I Moskva i Berlin već su osudili sankcije kada su bile razrađivane u Kongresu, a ruski predsjednik Vladimir Putin obećao "recipročne" mjere.

- S ponosom ću potpisati zakon o najvećem ulaganju ikada u vojsku Sjedinjenih Država – izjavio je Trump na ceremoniji potpisivanja.

Kako se navodi u tekstu prijedloga, plinovod Sjeverni tok 2 – ogromni energetski projekat koji ima za cilj transportovanje ruskog gasa kroz Baltičko more u Njemačku - "sredstvo je političkog pritiska i prinude" na slabljenju američkih veza s Njemačkom i Evropom.

Zakon daje Trumpu 60 dana da uvede sankcije brodskim kompanijama angažovanim u polaganje plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok – drugi plinovod koji bi prebacivao ruski gas u Tursku – ili osobama koje pomažu u tome.  

Transatlanski koordinator njemačke vlade Peter Beyer izjavio je da savezna vlada u Berlinu neće odgovoriti na američke sankcije kontramjerama.

Švicarska kompanija Allseas, angažovana u projektu plinovoda, objavila je, ipak da će gradnja plinovoda biti prekinuta "do daljnjeg".  

Očekuje se da Sjeverni tok 2 bude operativan u narednim mjesecima.

Trump je također pozdravio stvaranje američkih svemirskih snaga navedenih u prijedlogu, koje bi predstavljale šesti rod meričke vojske, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana