Svijet     | 20.12.2019. 17:25 |

Njemačka ne vjeruje u zaustavljanje američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2

FENA Internet

BERLIN, 20. decembra (FENA) - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u petak kako "nema nikakvih iluzija" da bi predložene američke sankcije protiv kompanija angažovanih u izgradnju ruskog plinovoda prema Evropi mogle biti zaustavljene u posljednji minut.

Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump tokom dana potpiše senatski prijedlog koji omogućuje sankcije protiv kompanija angažovanih u polaganje plinovoda Sjeverni tok 2 kroz Baltičko more od Rusije do Njemačke.

Maas je izjavio novinarima u Berlinu da je pitanje sada kako će sankcije biti provedene.

- Vremenske sekvence također će igrati ulogu i mi ćemo nastaviti da raspravljamo o njima s našim američkim partnerima – kazao je.

Sjedinjene Države upozorile su da će povećano snabdijevanje ruskim prirodnim gasom zapadne Evrope učiniti njene zemlje više ovisnim o Moskvi. Washington je također izrazio zabrinutost da bi provođenje gasa kroz Baltičko more zaprijetilo postojećim linijama snabdijevanja kroz Ukrajinu i olakšalo bi Moskvi da vrši pritisak na Kijev u jeku napetosti između dva susjeda.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko kazao je da se protivi sankcijama Njemačkoj, ali nije komentirao mjere protiv privatnih kompanija.

- Posljednja zemlja kojoj bismo poželjeli sankcije je Njemačka. Oni su naši prijatelji, nše pristalice. Ne želimo nikakve sankcije Njemačkoj – izjavio je Pristajko na zajedničkoj konferenciji za novinare s Maasom.

Pristajko je, međutim, istaknuo da ukrajinska mreža može nekoliko puta više transportovati gas od planiranog baltičkog plinovoda. Također je naveo napredak u nedavnim razgovorima između Kijeva i Moskve o novom sporazumu o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'