Sport     | 19.12.2019. 11:43 |

Iron Puki četvrti izazivač za svjetskog prvaka

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo, alijas Iron Puki, na novoj rang listi izazivača za svjetskog prvaka u cruiser teškoj kategoriji nalazi se na četvrtoj poziciji, što je za dva mjesta bolje nego na protekloj listi.

To znači da će Puki, ukoliko uspije još jednom odbraniti naslov prvaka Evrope u WBO Federaciji, biti obavezan izazivač za svjetskog prvaka.

U samo devet mjeseci Iron Puki je uspio osvojiti naslov prvaka Evrope, a zatim ga i odbraniti u Sarajevu, a novi meč za odbranu bit će održan vjerovatno u martu sljedeće godine. Pukijeva želja je da to ponovo bude Sarajevo, ali bez pomoći države teško da će se to dogoditi zbog čega će naslov vjerovatno morati braniti na gostujućem terenu.

Puki je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca boravio na WBO konvenciji u Tokiju, gdje su bili prisutni velikani ovog sporta, te predsjednik WBO svjetske federacije Francisco Valcarcel, zatim dopredsjednik Istvan Kovacs kao i najbolji promotori i menadžeri. Upravo je nakon ove Konvencije WBO rangirao Pukija kao 4. izazivača za svjetskog prvaka.

- Živim svoj san i živim za šansu i borbu za naslov svjetskog prvaka. Uz Božiju pomoć nadam se da ću je dobiti u 2020. godini, a iskreno se nadam da ću imati adekvatnu podršku od svoje države za koju boksam i koju predstavljam u najboljem svjetlu - komentarisao je Iron Puki novo rangiranje i napredak na listi izazivača.

Puki je u samom vrhu svjetskog boksa, a do 4. mjesta je dospio nakon što je pobjedama i osvajanjem titule evropskog prvaka napredovao na rang listi izazivača. Prvo je u februaru za WBO titulu prvaka Evrope pobijedio bivšeg izazivača za titulu svjetskog prvaka Nijemca Kai Kurzawu, zatim Mađara Mate Kristoffa, te za odbranu WBO titule evropskog prvaka Nijemca kuvajtskog porijekla Ali Ramija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 150 boksera učestvovalo na međunarodnom turniru "Mustafa Hajrulahović Talijan"

Na 21. turniru 'Mustafa Hajrulahović - Talijan' bokseri iz 21 zemlje

Dedić i Bošnjak predstavljaju BiH na Svjetskom prvenstvu u Taškentu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo