Svijet     | 18.12.2019. 14:13 |

Kremlj - Američke sankcije plinovodu Sjeverni tok 2 su "nepoštene"

FENA Internet

MOSKVA,  18. decembra (FENA) - Američke sankcije plinovodu Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke nepošten su pokušaj održavanja američkih pozicija na evropskom tržištu gasa, saopćio je Kremlj u srijedu.

Plinovod, koji bi proširio rusko snabdijevanje gasa direktno u Njemačku ispod Baltičkog mora, trebao bi postati operativan u narednim mjesecima. Američki Senat jučer je usvojio sankcije protiv ruskog plinovoda.

Sankcije su „direktno kršenje međunarodnog prava i savršen su primjer nepoštene konkurencije“, izjavio je portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, u komentarima koje su prenijeli državni mediji.

SAD nastoje da održe svoju „vještačku dominaciju na evropskim tržištima“ i prinude Evropljane da kupuju gas od SAD-a po višoj cijeni nego od susjedne Rusije, kazao je Peskov.

Sjeverni tok 2 i drugi plinovod koji će uskoro  biti pušten u pogon, Turski tok između Rusije i Turske, pojačao je brige u Kijevu da će Rusija zaobilaziti slanje gasa preko ukrajinske teritorije.

Moskva barem nominalno podržava proruske pobunjeničke grupe koje se bore protiv ukrajinske vojske u istočnoj Ukrajini u blizini ruske granice tokom proteklih pet godina.

Kijev navodi da bi novi plinovod oslabio napore Evropske unije koji imaju za cilj prinuditi Rusiju da okonča sukob koji je odnio oko 13.000 ljudskih života, sudeći po procjenama Ujedinjenih nacija.

Pregovori između Rusije i Ukrajine na obnovi ugovora o snabdijevanju gasom koji je istekao u prošloj godini nisu polučili nikakav novi sporazum. Očekuje se da se predstavnici dvije strane sutra sastanu u Berlinu, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da nedovoljna zračna odbrana omogućava ruske napade

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!