Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 13:51 |

Krišto: O formiranju vlasti se moramo dogovoriti na programskim osnovama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto je danas u Sarajevu, na pitanje kada se može očekivati formiranja federalne vlasti, kazala novinarima „kada bude razgovora parlamentarne većine o uspostavi vlasti i kada svaka stranka odluči da sudjeluje po tim nekakvim dogovorima“.

- Koliko znam da u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za nekakav dogovor, izuzev o tome da se priča ko, suklado izbornom legitimitetu, ima pravo u odnosu na sva tri konstitutivna naroda da raspravlja o tome. Ali kada budu te pretpostavke dobit ćete imena - kazala je Krišto.

Na novinarsko pitanje koje su to pretpostavke, odgovorila je da se mora sjesti i dogovoriti vlast.

- Razgovara se, ne samo o vlasti. HDZBiH ne gleda formiranje vlasti na način ko dobiva kakvu poziciju. Mi se o formiranju vlasti moramo dogovoriti na programskim osnovama i to je prije svega nešto od čega HDZBiH počinje kad je u pitanju i Federacija i druge razine vlasti - naglasila je Krišto.

Upitana hoće li Izborni zakon BiH biti jedan od uvjeta, odgovorila je da Hrvatska demokratska zajednica nije nikad ništa ničim uvjetovala.

- Izborni zakon nije uvjet, to su stvari koje su u interesu BiH. U ovom trenutku, kad je u pitanju Parlamentarna skupština, Izborni zakon mora biti prioritet, odluke Ustavnog suda se moraju provesti, i one koje se odnose na Predsjedništvi i Dom naroda i grad Mostar. To je ono što ne treba gledati kao interes jednog od konstitutivnih naroda. To je, prije svega, interes BiH - istaknula je Krišto.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, navela je da „nemamo šta odvajati“.

- Nas na svaki način obvezuju sve odluke Ustavnog suda i one su podjednako važne i podjednako lake za odgovoriti. Ni jednog razloga nema da mi ne nađemo rješenja niti za grad Mostar i jednako tako rješenja za Dom naroda - smatra Krišto.

Navela je da želi vjerovati da će doći u narednoj godini do lokalnih izbora na svim razinama, pa tako i u gradu Mostaru.

- Ali jednako tako vjerujem i želim vjerovati i činit ćemo sve da dođe do izmjena Izbornog zakona koje podrazumijevaju provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH - kazala je Krišto.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto: Preko Beograda bit ćemo povezani s više od 80 posto svjetskih destinacija (VIDEO)

Krišto: Preko Beograda bit ćemo povezani s više od 80 posto svjetskih destinacija

Krišto na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru i redovne aviolinije Beograd - Mostar

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!