Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 11:01 |

BiH akreditive nove delegacije u PS Vijeća Evrope treba predati do 27. januara

FENA Fedzad Forto

STRASBOURG/SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Prema Pravilniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), Bosna i Hercegovina treba da preda akreditive nove parlamentarne delegacije najkasnije sedam dana prije sjednice PSVE zakazane za 27. januara naredne godine. Ipak, u Pravnilniku stoji i da taj rok treba ispoštovati ako je to moguće, što znači da se akreditivi mogu predati i nešto malo kasnije, odnosno do samog početka sjednice - potvrđeno je Feni iz sjedišta Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Bosna i Hercegovina zbog blokade rada državnog parlamenta u proteklih godinu dana nije bila predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Vjeća Evrope i prijetila je opasnost da tako ostane i u 2020. godini ukoliko do januara naredne godine ne imenuje novu delegaciju. Tako je BiH postala jedina od 47 država članica Vijeća Europe koja nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini ove organzacije, budući da zbog blokada rada Parlamentrne skupštine BiH nakon općih izbora 2018. godine nisu formirane parlamentarne delegacije.

Međutim, nakon nedavnog sporazuma o Programu reformi BiH i imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pokrenut je i proces imenovanja parlamentarnih komisija, te bi BiH novu delegaciju trebala dobiti do kraja ove godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'