Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 13:49 |

Skaka: Hotel 'Vidikovac' bit će otvoren naredne godine

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Gradsko vijeće Sarajeva danas je na sjednici usvojilo budžet za 2020. godinu u iznosu od 16.561.764 KM, a  gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je kazao da uprkos tome što je Budžet manji za 9,8 posto u odnosu na prošlu godinu, on je razvojni i u narednoj godini će biti realizirani važni kapitalni projekati i investicije za šta je izdvojena četvrtina cjelokupnog budžeta.

Poslovnim planom Revitalizacije Trebevićke žičare, u cilju ekonomske održivosti, budžetom je obuhvaćen prihod od zakupa budućih izgrađenih ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, odnosno sadržaja izgrađenog hotela „Vidikovac", a Skaka je najavio da će hotel biti otvoren u narednoj godini, jer i ostale institucije u FBiH učestvuju u projektu.

- Oni koji su nekada bili protiv izgradnje Trebevićke žičare, koja je danas ponos građana i najuspješnija poslijeratna investicija, danas su nas htjeli spriječiti da usvajanjem budžeta nastavimo našu misiju izgradnje, razvoja i očuvanja Sarajeva kao glavnog grada BiH i evropske metropole - kazao je gradonačelnik Skaka u izjavi za medije nakon usvojenog budžeta.

Dodao je da i sredstva iz tekućih grantova 5,6 miliona KM po pravilu idu kao podrška razvojnim, socijalnim, kulturnim, sportskim projektima jasno je da se skoro dvije trećine budžeta investira direktno u napredak i razvoj Grada.

 - Građani od nas očekuju najbolje i naša je obaveza ispuniti ta očekivanja, bez obzira na okolnosti - rekao je Skaka.

Planirano je i okončanje projekata posebno Bistričke stanice, jednog od simbola grada Sarajeva, a bit će otvoren i Olimpijski muzej.

Pojasnio je da manjak koji je uzrokovan odlukama kantonalnih vlasti, a to će, kako je kazao, nadomjestiti snažnijim povlačenjem sredstava iz međunarodnih fondova.

Također je podsjetio da nastoje motivirati i druge nivoe vlasti u BiH da im budu partneri u rekonstrukciji važnih projekata za grad Sarajevo.

- U 2020.godine, vjerujem u tom, uspjet ćemo realizirati projekt javno-privatnog partnerstva i da ćemo jednog privatnog investitora uvjeriti i dovesti da investira u grad Sarajevo u važan objekat a o tome ćemo govoriti naredne godine - najavio je Gradonačelnik Skaka.

Zahvalio je vijećnicima koji su prepoznali interes građana i grada i glasali za Prijedlog budžeta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iduće sedmice počinje rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' u Kolodvorskoj

Finansijska podrška Grada Sarajeva bh. sigurnim kućama se nastavlja

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta