Kultura     | 17.12.2019. 14:02 |

'Identitluk' nova koprodukcijska predstava mostarskih kazališnih kuća

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 17. prosinca (FENA) - Kazališna predstava "Identitluk", nastala u suradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta (NP) u Mostaru, premijerno će biti izvedena u srijedu, 18. prosinca, na maloj sceni HNK Mostar s početkom u 20 sati.

Predstava "Identitluk" nastala je po motivima knjige Amina Maalouf "U ime identiteta". Redateljica je Tanje Oručević Miletić, dramaturg Dragan Komadina, a u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Po riječima redateljice Tanje Miletić Oručević, predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej "U ime identiteta".

- Maaloufovu knjigu smo koristili samo kao polazište, kao ferment za propitivanje pitanja o identitetu. Zapravo smo željeli sebi postaviti konkretno pitanje: što nama u sredinama u kojim živimo znače Maaloufove riječi, ideje koje on donose? Kroz niz improvizacija pokušali smo dati odgovore na ta pitanja - rekla je Miletić Oručević na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako predstava ima jaki satirički naboj te kako je glavna namjera bila da predstava publici bude duhovita i zanimljiva.

- Tu se neki žanrovi i miješaju. Pojavljuju su neki trenutci i neki elementi koji će gledatelju dati da se malo zamisli kako bi ozbiljnije podvukao ta neka pitanja. Strategija humora bila je namjerna, služili smo se intelektualnim humorom - naglasila je.

Govoreći o suradnji dviju mostarskih kazališnih kuća, ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja istaknuo je kako se radi o svjetlom primjera društveno odgovorne suradnje koja doprinosi boljem razumijevanju, pomirenju i povezivanju specifičnosti u zajedničkom mostarskom i bosanskohercegovačkom okviru.

- Suradnja između naše dvije kazališne kuće traje već neko vrijeme. Ovo je primjer kako se može surađivati u jednom gradu koji ima svoje probleme, i ne samo stvarati novu teatrološku ili umjetničku vrijednost, već i poticati određene društvene promjene i procese, odnosno biti njihovim sudionikom - kazao je Vukoja.

Dodao je kako je predstava "Identitluk" iznimno aktualna, kako u domaćem, mostarskom i bosanskohercegovačkom kontekstu, tako i u širem, svjetskom univerzalističkom konceptu.

- Maaloufova knjiga i naša predstava pokazuje da je moguće živjeti jedno društvo u kojem će identiteti biti različiti, a i u isto vrijeme višeslojni, te da je moguće da se identiteti ne sukobljavaju već da se međusobno harmonično prožimaju i nadopunjavaju - poručio je Vukoja.

Po mišljenju direktora Narodnog pozorišta Mostar Almira Mujkanovića, Mostar je jedini grad u kojem se ovakva predstava mogla dogoditi.

- Mostar je jedini gradu u BiH gdje narativ ovakve predstave neće biti jednostran već će biti izbalansiran, a time i točniji i prihvatljiviji općoj populaciji što uopće nije nezanemarivo. Publika će možda prepoznati tipizaciju ili stereotipizaciju određenih likova, ali i to je način da se određene predrasude razbiju i na neki način negiraju - dodao je Mujkanović.

Glumica Jelena Kordić Kuret kazala je kako je središnja tema predstave tema o kojoj se može puno govoriti, pogotovo u bh. društvu koje je usmjereno na ideološko shvaćanje identiteta.

- Predstava možda ne odgovara na teška pitanja, ali ih otvara, što je možda još značajnije. Nadam se da će koncept predstave dobro korespondirati s publikom i potaknuti na postavljanje pitanja o vlastitom identitetu - istaknula je glumica.

Nakon premijere u HNK Mostar, slijedi izvedba u Narodom pozorištu Mostar u petak, 20. prosinca, s početkom u 20 sati, a za sljedeću godinu najavljeno je gostovanje ove predstave koja je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije, u dvadesetak bh. gradova.

Ulaznice za premijeru u HNK Mostar nisu u slobodnoj prodaji, dok je ulaz na predstavu u Narodom pozorištu Mostar besplatne uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'