Svijet     | 17.12.2019. 09:58 |

Formirana nova kuvajtska vlada

FENA Internet

KUWAIT CITY, 17. decembra (FENA) - Kuvajt je u utorak formirao novu vladu, izvijestila je državna novinska agencija KUNA, mjesec dana nakon što je prethodna podnijela ostavku zbog svađe između članova vladajuće porodice i parlamenta.

Šeik Sabah al Halid al Sabah bit će premijer. Prethodno je obnašao funkciju ministra vanjskih poslova, a kuvajtski vladar šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah ga je imenovao za premijera nekoliko dana nakon što je vlada podnijela ostavku, javio je Reuters.

Ostavka je uslijedila nakon što su zakonodavci tražili izglasavanje nepovjerenja ministru unutrašnjih poslova i zbog spora između visokih zvaničnika, uključujući ministre unutrašnjih poslova i odbrane, zbog navodne zloupotrebe javnih sredstava.

Privremeni premijer šeik Jaber al-Mubarak al-Sabah prvobitno je bio nominovan za formiranje nove vlade, ali je odbio ponudu, pozivajući se na medijsku kampanju protiv njega.

Kuvajt, saveznik Sjedinjenih Država, ima najotvoreniji politički sistem u zaljevskoj arapskoj regiji, sa parlamentom koji ima ovlasti za usvajanje zakona i ispitivanja ministara.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana