Svijet     | 16.12.2019. 20:39 |

Salvini pozvao na saradnju italijanske vodeće stranake

FENA Internet

RIM, 16. decembra (FENA) - Matteo Salvini, čelnik italijanske desničarske stranke Liga, iznenadno je odustao od svojih poziva vladi da podnese ostavku i umjesto toga je predložio da sve velike stranke zajednički rade na rješenju gorućih problema u zemlji.

Salvinijev prelaz od žestokog protivljenja do poziva na saradnju ostavio je zbunjenim brojne analitičare, dok su neki to protumačili kao znak da on gubi nadu da bi labava vladajuća koalicija veoma skoro mogla propasti.

- Sjednimo za stol i pronađimo sporazum o pet prioriteta zemlje: štednja, politika rasta, pravda, infrastruktura i zdravstvo, prije nego što bude prekasno, i nakon toga mogli bi održati izbore - objavio je čelnik Lige u tweetu u ponedjeljak.  

Čak i da vladajuće stranke nađu zajednički jezik u svim navedenim poljima, to bi bio dug i mukotrpan proces za koji bi trebali mjeseci ako ne i godine.  

U intervjuu za privatnu televizijsku stanicu Canale 5, Salvini je dodao da se također treba dogovoriti o novom izbornom zakonu, i kazao je da Liga ne traži mjesto u vladi dok se odvija proces reformi.

Liga je najpopularnija italijanska stranka, s podrškom od tridesetak posto glasača, sudeći po anketama javnog mnijenja, ali je Salvini nedavno zadobio izvjesne udarce a popularnost stranke počela je da opada, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'