Kultura     | 16.12.2019. 20:29 |

Otvorena tradicionalna božićna izložba "Napretkove" Udruge likovnih umjetnika

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Tradicionalna izložba likovnih radova u okviru manifestacije "Božićni dani 2019." Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" otvorena je večeras u galeriji samostana Sveti Ante na Bistriku u Sarajevu.

Članovi „Napretkove“ Udruge likovnih umjetnika, njih 45, izložili su 75 slika za ovu priliku.

Izložbu je otvorio fra Miro Jelečević riječima da su crkva i samostan Svetog Ante žarište kulture za različite ljude u Sarajevu, gdje se oni mogu duhovno ogrijati i napojiti. Jedan od takvih banketa za oči i dušu je i ova izložba koja će biti otvorena do 15. januara iduće godine, kazao je fra Jelečević.    

Potpredsjednik “Napretkove” Udruge likovnih umjetnika i moderator večerašnjeg otvorenja Miroslav Pilj ovu izložbu naziva istinskim blagdanom umjetnosti pa i života, koji pokazuje širinu, otvorenost i talenat autora izloženih djela, članova Udruge. Svrha likovne kulture je u tome, dodao je Pilj, da upućuje posmatrača na likovno čitanje predstavljenih eksponata, a članovi Udruge i ovog puta su potvrdili posvećenost umjetničkom izričaju.

 Predsjednica Udruge Hiba Mustafić zvanice na otvorenju izložbe je podsjetila na 27. godišnjicu kontinuiranog rada i izlaganja članova “Napretkove” udruge u galeriji samostana Svetog Ante.

Ovo 27. likovno annale u okviru manifestacije “Napretkovi božićni dani” otvoreno je trdicionalno u prisustvu velikog broja poštovalaca umjetnosti među kojima su organizatori  večeras posebno predstavili muzičkog stvaraoca Dinu Merlina.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Napretkovi' uskrsni dani - Otvorena izložba slika u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta