Magazin     | 16.12.2019. 13:42 |

U Postojnskoj jami po 30. put žive jaslice s biblijskim prizorima

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. prosinca (FENA) - U Postojnskoj jami (Slovenija) u dane Božića bit će po trideseti put postavljene "žive jaslice", prikaz Isusova rođenja u Betlehemu, s umjetničkom instalacijom biblijskih prizora u kojoj sudjeluje 150 glumaca, svirača i pjevača.

Riječ je o jednom od najsugestivnijih prikaza "živih jaslica" u svijetu, u čarobnom ambijentu poznate kraške špilje koja je otkrivena 1872. godine.

Žive jaslice u Postojnskoj jami zadnjih su godina postale i velika turistička atrakcija Slovenije pa ih u dane Božića posjeti 30-ak tisuća gostiju, najviše iz susjednih država, ali i Velike Britanije te posjetitelja iz azijskih zemalja.

Jaslice sa "živim" likovima osoba iz betlehemske štalice te 16 biblijskih scena mogu se vidjeti i doživjeti od 25. do 30 prosinca, u glavnoj galeriji špilje, dužine pet kilometara, od kojih posjetitelje prvih 3,5 kilometara rute vozi turistički vlak, dok ostatak rute prolaze pješice.

Goste kroz prizore vode profesionalni vodiči, a scene prati rafinirana vokalna i instrumentalna glazba, što u veličanstvenom prirodnom ambijentu stare kraške jame donosi osjećaj posebne duhovnosti.

Božićna tura u Postojnskoj jami završava u tzv. koncertnoj dvorani, ispod velike i osvijetljene božićne jelke.

Pripreme za božićne žive jaslice u Postojni održavaju se cijele godine, pri čemu se posebna pažnja stavlja na načela održivog turizma, kazala je za Radio Vatikan Ilenia Sautariello, koja brine za goste iz Italije, prenosi Hina.

"Podzemne špilje su ekološki jako osjetljive", kazala je, pojasnivši da treba voditi računa i o broju gostiju i trajanju njihova boravka u špilji, ali i na posjetitelje, glumce i glazbene instrumente, s obzirom na specifičnu mikroklimu postojnskog podzemlja.

"A ono što naša publika najviše cijeni, to je da kupnjom jedne ulaznice  mogu vidjeti  dva spektakularna prizora - samu špilju i prikaz Isusova rođenja, istakla je Ilenia Sautariello.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'