Bosna i Hercegovina     | 13.12.2019. 14:33 |

Radionica - Povećati senzibilitet policije u radu s LGBTI osobama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Jednodnevna radionica na temu "Istraživanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje", kojoj prisustvuje oko 40 policijskih službenika i službenica iz agencija za provođenje zakona Bosne i Hercegovine, održava se danas u Srajevu.

Radi se o drugoj radionici ovog tipa koja se organizira u okviru projekta "Zaštita ljudskih prava: Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama", koji se realizira uz podršku Ambasade SAD.

Cilj radionice je povećanje senzibiliteta policije u radu s LGBTI osobama, prepoznavanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje, te blagovremeno istraživanje i dokazivanje istih.

Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama doprinijet će povećanju povjerenja u policijske strukture i većem broju prijava krivičnih djela, a uspješne istrage i procesuirana krivična djela preventivno će uticati i na potencijalne počinioce.

Zločini iz mržnje šalju snažnu poruku netrepeljivosti i izazivaju veliki strah u zajednici prema kojoj su usmjerene zbog čega je bitno da država reagira odmah.

Predavači su eksperti u toj oblasti iz Udruženja "Mreža policijskih službenica", Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Sarajevskog otvorenog centra.

 U uvodnom izlaganju, naglašeno je da našu zemlju karakterizira visok stepen homofobije, bifobije i transfobije, čije je uzrok najvećim dijelom neiformiranost, zbog čega su LGBTI osobe izložene stalnoj diskriminaciji i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava. Budući da krivična djela počinjena iz mržnje imaju tendenciju eskaliranja, veoma  je značajno blagovremeno reagiranje policije.

Posebno je naznačeno da je policija servis svih građana i da ovlaštene službene osobe moraju postupati profesionalno u svakom konkretnom slučaju bez ispoljavanja predrasuda prema bilo kome.

 Također, u toku je izrada Priručnika za policijske službenike za postupanje u slučajevima ugrožavanja prava LGBTI osoba, koji će biti promoviran u martu sljedeće godine i distribuiran policijskim agencijama u BiH, saopćeno je iz Udruženja Mreža policijskih službenica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Slovačka ministrica kulture Šimkovičová: 'LGBTI+ organizacije više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu'

Homofobični napadi u Francuskoj porasli su za skoro 30 posto prošle godine

Mijatović: Krajnje je vrijeme da vlasti prihvate LGBTI osobe i njihova prava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo