Ekonomija     | 13.12.2019. 12:39 |

Sweden/USAID Farma ll - Podrška za proizvođače u bh. poljoprivrednom sektoru

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) prezentirala je u Sarajevu 22 nova korisnika grant programa Sweden/USAID Farma ll projekta razvoja tržišne poljoprivrede.

Sekretar za razvojnu suradnju Ambasade Švedske Emma Bergenholtz kazala je novinarima da će Sweden/USAID Farma ll, kroz danas prezentirane grantove, u narednoj godini osigurati više od milion KM grant podrške za 22 izabrana projekta, za sufinansiranje nabavke nove opreme i obuku, realizaciju studijskih putovanja i drugu tehničku podršku za proizvođače u poljoprivrednom sektoru u BiH.  

- Ta podrška značajna je za njihovo širenje, uvođenje novih praksi i otvaranje radnih mjesta. Svakim od tih grantova ne samo da se pruža podrška vlasnicima preduzeća, već će i višestruko utjecati na zajednicu, kooperante, poljoprivrednike i ostale u lancu vrijednosti - kazala je. 

Podsjeća da USAID i Švedska od 2016. godine, kroz projekt Farma ll, pomažu privatnom i javnom sektoru u rješavanju glavnih izazova u poljoprivrednom sektoru. Osim tehničke pomoći, na terenu je dosad implementirano više od stotinu grantova u vrijednosti višoj od pet miliona KM. To, kako je kazala, dovodi do pozitivnih rezultata u pogledu prodaje, izvoza, zaposlenosti i ukupne konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede VTKBiH, kaže da je današnja tek jedna u nizu aktivnosti koje  Vanjskotrgovinska komora BiH radi sa Sweden/USAID Farma ll projektom.

Dodaje da je ranije prezentirano još 12 dobitnika granta. Ukupan broj dobitnika, kroz taj poziv, nije mali. To je, kaže, dokaz da postoji interes, da su ti grantovski pozivi interesantni.

- I VTKBiH dobitnik je certifikata jer smo i mi prepoznali, po grantovskom pozivu, mogućnosti - kazala je prije događaja.

Najavila je neke od aktivnosti što će ih, u okviru tog projekta, realizirati naredne godine poput kolektivnog izlaganja na najvećem međunarodnom sajmu organske proizvodnje BIOPAK, studijske posjete za sektor voća i povrća u Amsterdamu, kao i određene edukacije.

Suada Mujkić iz Udruženja žena 'Ruke' Kaloševići-Tešanj potpisnica je ugovora za projekt koji se odnosi na preradu ljekovitog bilja u gotov proizvod. Kaže da su korisnici Farma projekta već oko osam godina, a to im je bila polazna tačka za sve uspjehe što su ih imali u Udruženju.

- Uzgajamo ljekovito bilje, a ovaj projekt nudi ženama šansu da sirovinu prerade i pojave se na tržištu s novim proizvodom. Novi proizvodi su sapuni i kreme na bazi ljekovitog bilja, a ranije smo prošli Farma projekt i iz oblasti pčelarstva - kazala je. Dodaje da taj projekt realiziraju s Udruženjem 'Vizija' iz Doboja.

Muamer Balihodžić iz švedske kompanije Natural Food Sarajevo kaže da su na bh. tržištu prisutni dugo, ali su prvi put korisnici Farma ll sredstava. Njihov projekt implementira se u dva segmenta.

Prvi segment odnosi se na implementaciju standarda koji će im pomoći da budu konkurentniji na evropskom tržištu, dok će proces sljedivosti proizvoda od farme do kupca kategorizirati proizvodnju. Znat će čija je roba kvalitetnija. Time će, kaže, unaprijediti rad u sektoru proizvodnje malina. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana