Svijet     | 13.12.2019. 09:55 |

Trump čestitao Johnsonu na pobjedi, obećao veliki trgovinski sporazum

FENA Internet

WASHINGTON,  13. decembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump u petak je na Twitteru čestitao britanskom premijeru Borisu Johnsonu na njegovoj „velikoj pobjedi“ na britanskim parlamentarnim izborima.

Trump je također napisao u tweetu da će „Britanija i Sjedinjene Države biti u stanju da postignu novi veliki trgovinski sporazum nakon Brexita“.

Trump navodi da takav trgovinski sporazum „ima potencijal da bude kudikamo veći i unosniji“ od svakog sporazuma s Evropskom unijom“.

Rezultati izbora objavljeni u ranim jutarnjim satima u petak pokazuju da su Johnsonovi Konzervativci osvojili najmanje 364 od 650 mjesta u Donjem domu parlamenta, što im je osiguralo stvaranje većinske vlade.

Sudeći prema ciframa koje su objavile TV mreže BBC, ITV, Sky News, Konzervativci su osvojili većinu glasova koja im omogućuje samostalno formiranje vlade.  

Johnson je nazvao izbore „istorijskim“, istaknuvši da  će mu izborni rezultat omogućiti da ispuni svoje obećanje da  izvede Britaniju iz Evropske unije do 31. januara ukoliko osvoji većinu.

Opoziciona Laburistička stranka osvojila je oko 200 mjesta, ostvarujući najlošiji izborni rezultat u posljednjim decenijama, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom