Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 15:53 |

Općina Centar Sarajevo - Besplatan bežični internet na području općine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i izvršni direktor prodaje firme 'Europronet Bosnia' Fahrudin Budnjo potpisali su okvirni sporazum za instaliranje opreme potrebne na javnim površinama, s ciljem uspostave besplatnog bežičnog interneta na području te općine.

Firma 'Europronet Bosnia' odabrana je za te radove, na javnom pozivu javnih nabavki. Bit će to druga faza projekta uvođenja besplatnog interneta za građane, na više lokacija u općini Centar.

Ajnadžić je precizirao da se radi o dvadeset lokacija na kojima će biti postavljena oprema, potrebna da bi građani imali besplatan internet. U narednim fazama tog projekta bit će obuhvaćeni i ostali dijelove općine Centar poput lokacije na kojoj se nalazi kosi lift na Ciglanama, područja Podhrastova, ulica Ferhadija ili širi obuhvat Šipa.

Budnjo je kazao da su njihovi tehnički timovi uspjeli osposobiti i staviti u rad uređaje na 11 lokacija u Centru. Na osnovu Sporazuma preostaje još, kazao je, postavljanje opreme na devet lokacija.  

Općina Centar taj projekt finansira sa 146.000 KM. Sporazuma je potpisan na dvije godine, a odabrana firma u obavezi je da uspostavi i održava hot spotove i live streaming, na svim predviđenim lokacijama u Centru. Minimalna brzina besplatnog interneta je 15/5 Mbps.

Sporazumom je definirano da se može i povećavati brzina internet konekcije. U slučaju tehničkih problema (nestabilna internet veze ili neki od hotspotova ne bude u funkciji duže od pet dana) Općina Centar ne snosi obavezu plaćanja mjesečnog najma, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo