Bosna i Hercegovina

Foča i Bileća - Zvaničnici posjetili stambeno zbrinute porodice raseljenih

Tekst: Vernera JakupovićFOTO FENA

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Regionalnim stambenim programom (RSP) i Projektom zatvaranja kolektivnih centara (CEB II), u Foči i Bileći je stambeno zbrinuto 47 porodica povratnika i raseljenih. Oni su uselili u novoizgrađene stanove, 12 porodica u Foči i 15 u Bileći u okviru navedenog regionalnog programa, kao i dodatnih 20 porodica u projektu CEB II.

Porodice u novozgrađenim zgradama u fočanskom naselju Barakovac i objektu u Bileći u Njegoševoj ulici na broju 28 posjetili su danas ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju (DEU u BiH) Gianluca Vannini, kao i v.d. direktora Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić te načelnici Foče i Bileće Radislav Mašić i Miljan Aleksić.

Ministrica Borovac je izjavila da se osjeća sretno i ispunjeno kad se pomogne i jednoj porodici, a kamoli većem broju.

Regionalni stambeni program, dodala je, veoma je dobro koncipiran zahvaljujući punoj koordinaciji državnog i entitetskih nivoa, kao i lokalnih zajednica, a sve zahvaljujući donatorima, prvenstveno Evropskoj uniji.

Vannini je napomenuo da je u Bosni i Hercegovini uloženo 63 miliona eura za stambeno zbrinjavanje povratnika u BiH iz zemalja regiona, kao i interno raseljenih osoba.

Kako je navedeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u Bosni i Hercegovini će do kraja Regionalnog stambenog programa biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Dosad je završeno oko 1.200 stambenih jedinica: 851 kuća, 256 stanova i 20 paketa građevinskog materijala.

Završetak obnove i izgradnje preostalih 2.000 stambenih jedinica predviđen je za period 2020 - 2022. godina.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori su dosad izdvojili 287 miliona eura, od čega 64,5 miliona eura za projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator s 234 miliona eura, a slijede Sjedinjene Američke Države s 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko drugih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Projektom CEB II planirano je stambeno zbrinjavanje više od 7.200 osoba iz 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Projekt se implementira na području 45 opština i gradova i Distriktu Brčko i bit će osigurano više od 2.600 stanova izgradnjom odnosno rekonstrukcijom 82 zgrade. Svi korisnici će stambene jedinice koristiti po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i djelimično u okviru institucionalnih centara za smještaj.

Vrijednost projekta CEB II je 104 miliona eura, od čega je Okvirnim sporazumom o kreditu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope osigurano 60 miliona eura, 42,7 miliona eura je doprinos lokalnih zajednica a 1,3 miliona grant WBIF za troškove implementacije.

Do kraja 2019. godine, u Projektu CEB II, u nove stanove će useliti 150 porodica i bit će zatvoreno osam kolektivnih centara te lokacija alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Zatvaranje kolektivnih centara u ovom projektu planirano je do kraja 2022. godine.

(FENA) L. A.
Vezane vijesti