Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 13:37 |

U Foči 32 porodice uselile u novoizgrađene zgrade u naselju Barakovac

FENA Elma Geca

FOČA, 11. decembra (FENA) - U okviru projekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja i projekta zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini 32 porodice u općini Foča danas su dobile ključeve stanova u dvije novoizgrađene zgrade u naselju Barakovac.

 Većina ih je živjela u kolektivnom centru Miljevina, a u nove stanove uselio je i jedan broj socijalno ugroženih porodica. Među njima je i bračni par Maksimović koji s djetetom koje boluje od cerebralne paralize dugi niz godina žive kao podstanari.

„Iza nas je 25 godina podstanarskog života i konačno smo riješili svoje stambeno pitanje. Ne radimo ni jedno i ovo je zaista prelijepo, da nakon toliko godina dobijete svoj stan“ - kazala je Ranka Maksimović

Jovanka Skakavac prije rata živjela je u fočanskoj Jabuci kod Ustikoline, a usljed ratnih dešavanja stigla je u Miljevinu gdje je u kolektivnom centru živjela više od 20 godina.  

„Ovo je za mene početak novog života. Fino nam je, ne može ljepše biti, samo nek Bog da zdravlja, ne daj Bože kakve muke i nevolje“ - kazala je Jovanka Skakavac.

Načelnik Općine Foča Radisav Mašić istakao je da je riječ o veoma važnom projektu za ovu lokalnu zajednicu.

- Ovdje je uloženo oko dva miliona KM uz učešće lokalne zajednice i moram reći da smo zaista zahvalni svima koji su pomogli realizaciju projekta. Na tom principu mi mislimo da radimo i dalje i nadamo se da ćemo i u narednoj godini moći da konkurišemo i da dobijemo još jednu zgradu u koju bi smjestili desetak porodica - kazao je Mašić.

U Bosni i Hercegovini će do kraja Regionalnog stambenog programa biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike. Dosad je završeno oko 1.200 stambenih jedinica - 851 kuća, 256 stanova i 20 paketa građevinskog materijala. Završetak obnove i izgradnje preostalih 2.000 stambenih jedinica predviđen je za period 2020. - 2022. godina.

„Želim zaista da iskažem jednu veliku agilnost i posvećenost načelnika Općine Foča Radisavom Mašićem s kojim sarađujemo koji je praktično puno doprinio da upravo ove dvije zgrade budu napravljene u Foči“ - istakla je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Uz 32 porodice u Foči, ključeve novoizgrađenih stambenih jedinica u okviru istog projekta danas je dobilo i 15 porodica u Bileći.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju Regionalnog stambenog programa, donatori su dosad izdvojili 287 miliona eura, od čega 64,5 miliona eura za projekte u Bosni i Hercegovini.

Projektom CEB II planirano je stambeno zbrinjavanje više od 7.200 osoba iz 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Projekat se implementira na području 45 općina i gradova i Distriktu Brčko i bit će osigurano više od 2.600 stanova izgradnjom odnosno rekonstrukcijom 82 zgrade.

Vrijednost projekta CEB II je 104 miliona eura.

Do kraja 2019. godine, u Projektu CEB II, u nove stanove će useliti 150 porodica i bit će zatvoreno osam kolektivnih centara te lokacija alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. 

Zatvaranje kolektivnih centara u ovom projektu planirano je do kraja 2022. godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Prohodan put od Foče prema Sarajevu

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana